La prima vedere, acest concept pare scos din halele Muzeului BMW. Totuși, este expus la CES (Consumer Electronics Show) 2023 de la Las Vegas, pentru că, dincolo de aparențele retro, tehnologia este prezentă peste tot la bord.
Sub aspectul unui sedan futurist de clasă medie, care îmbină un limbaj de design nou, minimalist, cu elemente retro, se ascunde un întreg univers digital.
De altfel numele său, care vine de la Digital Emotional Experience (Experienţă Emoţională Digitală) dezvăluie obiectivul acestui prototip: în viitor să creeze o legătură şi mai puternică între oameni şi maşinile lor.
O conexiune emoțională care se va realiza prin viitoarele funcţii digitale, ce vor depăşi cu mult nivelul din prezent, definit de control vocal şi sisteme de asistare la condus. Iar cel puțin o parte din aceste funcții deja nu mai sunt de domeniul viitorului îndepărtat!
Caroseria este capabilă să își schimbe culoarea printr-un algoritm care face posibilă generarea unei varietăți aproape infinite de modele, în doar câteva secunde. Deși impresionantă, această inovație va rămâne, cu siguranță, pentru multă vreme la simplul stadiu de un prototip.
Dacă vă întrebați de ce, totuși, este necesară această „invenție”, creatorii săi răspund că au gândit un mode, de comunicare pentru BMW i Vision Dee, prin intermediul efectelor de lumină și sunet. Astfel, grupurile optice trebuie să permită mașinii să exprime diferite expresii: bucurie, uimire sau chiar aprobare. Mergând mai departe cu imaginația, conceptul poate proiecta un avatar de șofer pe geamul lateral, pentru „a personaliza scenariul de bun venit”.
În schimb, inovativul sistem BMW Head-Up Display, extins pe toată lăţimea parbrizului, ne oferă o perspectivă cât se poate de realistă asupra următoarei generaţii de modele BMW. Pentru că această inovaţie, care deocamdată este marea atracție a acestui concept, va deveni din 2025 o certitudine pe modelele „Neue Klasse”, adică îl vom vedea deja pe viitoarea versiune electrică Seria 3.
Pasagerii pot alege proporția de conținut digital proiectat, pe cinci niveluri, precum și tipul informației (realitate augmentată, navigație, sistem de comunicare etc.). Parbrizul devine astfel un veritabil ecran.
BMW i Vision Dee are o arhitectură în trei volume, deosebit de rafinată, pe care, probabil, o vom regăsi la viitoarele creații ale companiei germane. Tradiționala grilă frontală dublă încorporează farurile cu un aspect insolit, iar jantele au și ele un aspect unic.
Rafinamentul definește și atmosfera din interior, iar tehnologia este pusă în centrul atenției. Volanul are un design neconvențional, cu o spiță centrală verticală, în timp ce comenzile tactile se activează atunci când degetele se apropie de ele. Permit astfel selectarea de conținut proiectat pe parbriz, menținând mâinile pe volan și privirea la drum.
În concluzie, conceptul BMW i Vision Dee anunță viitorul experienței digitale în stil BMW, grație capacităţilor sale inteligente, aproape umane, cu care își însoţeşte pasagerii nu numai în situaţii reale de pe şosele, ci şi în mediul virtual.