O rezervă gigantică de litiu tocmai a fost descoperită în India. Prin dimensiunile sale, aceasta ar trebui să permită creșterea în continuare a producției mondiale de acumulatori pentru mașinile electrice.
După cum se știe, automobilele electrice au nevoie de stocarea energiei în baterie, cu ajutorul litiului. Odată cu extinderea mobilității electrice, cererea globală a explodat, iar aurul alb, așa cum este numit acum litiul, este din ce în ce mai apreciat.
Există însă o problemă cu litiul: extracția lui. Din această perspectivă, producția de automobile electrice naște controverse. În prezent procesul de extracție este foarte poluant, deși treptat încep să fie implementate noi soluții, mai curate.
Planeta nu are resurse nelimitate de litiu. În 2018, depozitele globale au fost estimate la aproximativ 14 milioane de tone. Însă descoperirea recentă din India ar putea schimba totul.
Potrivit Ministerului Minelor din India, în subsolurile din această țară tocmai a fost descoperit un zăcământ de aproximativ 5,9 milioane de tone de oxid de litiu. Rezerva de litiu cunoscută la nivel mondial ar putea crește astfel cu peste 40%.
În 2020 s-au făcut mai multe estimări ale zăcămintelor de litiu, în funcție de țară. Astfel, Bolivia deținea aproximativ 21 de milioane de tone de litiu, Argentina – 17 milioane, Chile – 9 milioane, Statele Unite – 6,8 milioane, Australia – 6,3 milioane și China – 4,5 milioane.
Unii producători lucrează deja la baterii fără litiu. Gigantul CATL, de exemplu, ar trebui să prezinte în curând primul acumulator cu sodiu.
Un alt aspect care va trebui explorat mai în profunzime vizeză reciclarea bateriilor. Procesul poate fi destul de eficient, iar unii producători lucrează intens în acest sens. Volkswagen, de pildă, a anunțat recent că, într-un viitor nu tocmai îndepărtat, aproape 100% din bateriile sale vor fi reciclate.