Poreclit „El camino de la Muerte”, în traducere „Drumul morții”, acest traseu montan din Bolivia poartă titulatura neoficială de cel mai periculos drum din lume.
Această șosea aflată la altitudine, în America de Sud, are o reputație foarte proastă. Câteva sute de oameni mor acolo, din păcate, în fiecare an.
Motivul? Siguranța este aproape inexistentă, iar traseul destul de neobișnuit este deosebit de periculos.
Bolivia, o țară aflată între Peru și Chile la vest, Argentina și Paraguay la sud și înconjurată de Brazilia la nord și la est, are pe teritoriul ei acest drum foarte periculos, al cărui nume oficial este Yungas. Este un drum șerpuit și îngust, construit în 1930, de prizonierii paraguayeni, în timpul războiului dintre cele două țări.
Are o lungime de 64 km și servește ca drum de legătură între La Paz și Coroico, două orașe aflate la mare altitudine (3.600 de metri și, respectiv, 1.500 de metri deasupra nivelului mării).
Drumul traversează pasul La Cumbre, culminând la 4.650 de metri, apoi coboară cu peste 3.000 de metri până la Coroico, la marginea pădurii amazoniene. Cu o asemenea diferență de altitudine, drumul este extrem de abrupt, pe lângă faptul că este foarte îngust. Traversările sunt aproape interzise și puține vehicule se aventurează pe acolo. In plus, drumul este sinuos și pe alocuri lasă doar 3 metri lățime pentru cei care aleg să circule pe aici. De asemenea, foarte puține porțiuni sunt echipate cu parapeți sau balustrade, cea mai mică eroare putând fi astfel fatală pentru șofer și pasageri.
Dacă la toate acestea mai adăugăm și condițiile meteorologice extreme (ceață, vânt, ploaie abundentă etc), tabloul apocaliptic este complet. Odată cu apariția umidității, drumul devine foarte alunecos, mai ales pe cele câteva porțiuni fără niciun strat de asfalt. În plus, drumul este supus constant riscului căderilor de stânci.
La începutul anilor 2000, numărul deceselor anuale pe acest drum era estimat la 200-300. Satistica este confirmată de numărul mare de cruci aflate de-a lungul drumului. Majoritatea tragediilor au drept cauză neglijența – un picior pus în golul prăpastiei pentru a lăsa o mașină să treacă, un turist care dorește să se apropie prea mult de marginea drumului pentru a face o fotografie sau o depășire periculoasă…
De asemenea, la gradul ridicat de periculozitate al acestui drum contribuie și folosirea intensă, fiind unul dintre puținele care leagă lanțul muntos al Anzilor de Amazonul bolivian. Acolo întâlnim nenumărate vehicule nepotrivite, private, autobuze, camioane sau biciclete, dar și mulți oameni pe jos.
Statul bolivian a decis să îmbunătățească acest drum, iar după 20 de ani de lucrări de dezvoltare, în 2006 a fost creată o nouă secțiune, ocolind zona considerată cea mai periculoasă pentru vehicule. Dar noul pasaj a prelungit călătoria cu mai mult de 15 kilometri.
Se estimează că în ultima perioadă numărul deceselor a mai scăzut, deși anual sunt consemnate câteva sute de accidente, soldate cu moartea a zeci de persoane.
Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!