Care este riscul să fii electrocutat de o mașină electrică?
27.05.2024
        
Distribuie acest articol!   

Ca orice noutate, mașina electrică ridică încă multe semne de întrebare referitoare la caracteristicile sale. Este un produs în plină expansiune, care vine cu o serie de dileme de ordin practic, inclusiv din punct de vedere al siguranței. Este cât se poate de firesc să ne întrebăm, așadar, dacă oare este posibil să fii electrocutat de o mașină electrică?

Chiar dacă automobilele electrice nu reprezintă o noutate în sine, în ultimii ani au cunoscut o ascensiune impresionantă. În acest context, utilizatorii obișnuiți cu vehiculele termice pot avea în continuare unele rezerve cu privire la mașinile electrice și, în special, îndoieli cu privire la fiabilitatea și siguranța acestora.

Într-adevăr, nu este neobișnuit să dai peste mărturii ale șoferilor care și-au văzut mașina electrică făcută scrum într-un incendiu puternic, cu mare degajare de fum, în timp ce, în alte incidente, precum inundațiile, bateria și componentele electrice au fost destul de afectate. 

În cazul în care o mașină electrică este scufundată în apă, probabilitatea de a fi electrocutat de aceasta este destul de mică. Compartimentele bateriilor care intră în dotarea vehiculelor electrice sunt sigilate cu grijă, pentru a fi izolate și protejate împotriva elementelor externe, în special împotriva riscului de infiltrare a apei.

Și chiar dacă bateriile litiu-ion, utilizate frecvent pentru alimentarea vehiculelor electrice, pot prezenta riscuri de explozie sau de incendiu în cazul unei avarii provocate în timpul unui accident, însuși designul mașinilor electrice ajută la evitarea riscului de electrocutare.

În cazul scufundării, într-o mașină electrică există mai multe sisteme de siguranță, precum izolarea portului de încărcare și a cablurilor deteriorate, ceea ce reduce riscul de electrocutare. 

Totuși, cei care intervin în timpul unui accident, precum pompierii sau primii respondenți, trebuie să fie instruiți cum să o facă, pentru a gestiona eficient riscurile de incendiu sau electrocutare.

La încărcarea unei mașini electrice, riscul de a fi electrocutat este și el scăzut. Totuși, se recomandă ca înainte de conectarea mașinii la o stație de încărcare să se verifice starea cablului de încărcare și să se evite utilizarea acestuia dacă nu mai are cauciucul de protecție, este deteriorat sau scufundat în apă.

Există, așadar, proceduri și standarde clare, cu privire la mașinile electrice, astfel că măsurile de siguranță puse în aplicare de constructorii de automobile asigură în practică un foarte ridicat nivel de siguranță pentru utilizatori.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!