Europa își continuă investigația cu privire la subvențiile acordate de Beijing pentru mașinile electrice chineze. În același timp, blocul european pare că pregătește taxe mai bine țintite pentru această categorie de automobile.
După cum se știe, președintele american Joe Biden a anunțat deja o creștere drastică a taxelor vamale la vehiculele electrice chineze, de la 25% la 100%. Această decizie face parte dintr-o serie de măsuri care vizează mai multe sectoare industriale, inclusiv semiconductorii și bateriile.
În acest context, Uniunea Europeană pare să prefere o abordare mai nuanțată, dar potențial la fel de riguroasă.
Zilele trecute, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea impune taxe mai dure pentru vehiculele electrice din China, dacă o investigație aflată în derulare va demonstra existența unui ajutor de stat al Beijingului. „Dacă ancheta va confirma ceea ce eu cred, că există astfel de subvenții, pot garanta că nivelul taxelor pe care le vom impune se va potrivi cu nivelul prejudiciului, însemnând că acestea vor fi mai bine țintite”, a spus von der Leyen în timpul unei dezbateri la Bruxelles.
Această anchetă, lansată oficial pe 4 octombrie, trebuie să își anunțe concluziile pe 5 iunie. În prezent, mașinile electrice chineze sunt impozitate cu 10%. Dacă rezultatele anchetei confirmă suspiciunile de subvenții ilegale, noile taxe vamale ar putea fi aplicate începând deja din 4 iulie. Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a estimat în septembrie anul trecut că investigațiile UE au ca rezultat creșteri ale taxelor vamale cu 10%-20%, fără să estimeze în prealabil rezultatul acestei proceduri specifice.
Ursula von der Leyen a insistat că UE nu este angajată într-un război comercial cu China. Ea a explicat că abordarea europeană a Chinei urmărește să reducă dependențele tehnologice cheie, subliniind în același timp că UE se decuplează în prezent de Rusia ca răspuns la războiul din Ucraina.
Reacția Beijingului nu a întârziat să apară. Camera de Comerț Chineză a avertizat UE cu „multe contramăsuri” pregătite de China. Experții juridici chinezi au menționat că produsele europene, precum vinul și lactatele, ar putea fi vizate, din cauza subvențiilor substanțiale din sectorul agricol al UE.
Tensiunea comercială vine pe fondul investigațiilor mai ample ale UE privind subvențiile chineze în alte sectoare, inclusiv turbinele eoliene, panourile solare și sectorul feroviar.
Rezultatul acestor investigații și deciziile Comisiei Europene vor avea un impact semnificativ asupra relațiilor comerciale dintre UE și China în lunile următoare.
Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!