Într-o perioadă în care noutățile electrice sunt lansate într-un ritm susținut, inclusiv în categoria supercar, un clasament al celor mai puternice automobile termice poate părea ușor anacronic. Totuși, propulsia clasică refuză să dezarmeze, iar performanțele de top sunt, după cum se poate vedea mai jos, demne de toată aprecierea.
Iată, pe scurt, care sunt cele mai puternice supercaruri dotate cu motoare cu combustie internă.
5. Bugatti Centodieci / Mistral
Chiar dacă în ultimii ani au fost lansate multe variante Bugatti Chiron, baza este aceeași, renumitul W16 de 8,0 litri quad-turbo, cu o putere fenomenală. Este cazul modelului Centodieci, produs în doar zece exemplare, sau a decapotabilei Mistral. În ambele cazuri, vorbim de o putere de 1.600 CP. Centodieci atinge 100 km/h cu plecare de pe loc în 2,4 secunde și o viteză maximă de 380 km/h, în timp ce al doilea poate merge până la 420 km/h!
4. Bugatti Chiron Super Sport
Această evoluție a ”clasicului” Chiron oferă îmbunătățiri în mai multe privințe, inclusiv la putere. Puterea maximă a motorului este tot în zona celor 1600 CP, dar setările specifice i-au permis să stabilească un record pentru viteza maximă, care a trecut de 490 km/h. Cu toate acestea, versiunea aflată la vânzare este mai puțin puternică decât cea care a realizat această performanță.
3. Koenigsegg Jesko
Echipat cu un motor V8 de 5,0 litri twin-turbo cu puterea de 1.622 CP, alimentat cu bioetanol E85, Jesko este în acest moment a treia cea mai rapidă mașină din lume. În varianta Absolut, acest hypercar își propune să reducă sarcina aerodinamică pentru a putea ajunge la… 532 km/h! La finele lunii trecute a reușit să doboare, într-o singură încercare, nu mai puțin de patru recorduri pentru mașinile de producție, printre care și cel de accelerare și frânare 0-400-0 km/h, în 27,83 de secunde.
2. SSC Tuatara
Este cea mai rapidă mașină din lume, dar… performanța înregistrată este controversată. Deși a atins o viteză maximă de 532 km/h, cu o medie în timpul tentativei de 208,74 km/h, recordul a fost anulat din cauza unei probleme de măsurare. În următorul test, a atins o viteză maximă de doar 455,28 km/h. Motorul V8 biturbo de 5,9 litri îi permite să dezvolte 1.350 CP, iar când funcționează cu etanol, puterea ajunge la 1.750 CP.
1. Hennessey Venom F5
Hennessey Venom F5 se află în fruntea acestui clasament, versiunile de bază, Roadster și Revolution, fiind similare, cu excepția faptului că a doua beneficiază o aerodinamică optimizată, pentru timpi îmbunătățiți pe circuit. Motorul este un V8 biturbo de 6,6 litri, care dezvoltă 1.842 CP și 1.617 Nm. Hennessey Venom F5 are, de asemenea, o transmisie automată cu șapte trepte și un sistem de tracțiune spate. Coupe-ul reușește să accelereze de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 3 secunde și la 200 km/h în mai puțin de 5 secunde. Acum trebuie să demonstreze că poate să depășească viteza de 500 km/h.
Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!