Cum funcționează sistemul Adaptive Cruise Control
18.08.2024
        
Distribuie acest articol!   

Inventat în 1945, de inginerul auto american Ralph R. Teetor, regulatorul pentru viteza de croazieră a intrat pentru prima dată în dotarea unui model de serie în 1958, pe Chrysler Imperial. Astăzi, popularul tempomat a evoluat într-atât de mult, încât a devenit „adaptiv”. 

Ideal pentru călătorii lungi, sistemul de control adaptiv al vitezei de croazieră și-a păstrat menirea inițială, de menținere a vitezei constante, la care a adăugat câteva funcții secundare, care îmbunătățesc considerabil confortul la volan, pe distanțe lungi.

Ca și tradiționalul cruise control, versiunea modernă, adaptivă, a acestuia, permite șoferului să seteze și să mențină o anumită viteză de deplasare. Însă Adaptive Cruise Control (ACC) merge mai departe și include radare sau camere, care fac posibilă monitorizarea traficului din fața vehiculului.

Sistemul reduce viteza mașinii atunci când aceasta se apropie de un alt vehicul aflat față, pentru a păstra constantă o distanță de siguranță. Când drumul este din nou liber, mașina revine la viteza de deplasare setată inițial de șofer.

De reținut că distanța de siguranță poate fi setată de către șofer. De asemenea, acesta poate decide oricând să dezactiveze sau să reactiveze sistemul.

În general, controlul adaptiv al vitezei de croazieră permite un condus mai relaxat pe distanțe lungi, cum ar fi cele din concediu. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că acest sistem nu preia misiunea șoferului și nu este deloc comparabil cu așa-numita conducere „semi-autonomă”. Așadar, prudența și vigilența rămân esențiale în timpul condusului.

Și apropo de acest aspect, la fel ca în cazul controlului adaptiv al vitezei de croazieră, nici limitatorul de viteză nu face automobilul autonom! Chiar dacă noua generație a sistemelor de acest tip se bazează pe tehnologia de recunoaștere a semnelor de circulație și/sau pe sistemul GPS al automobilului și este deja obligatorie pentru automobilele noi comercializate în Europa.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!