Scandalul Dieselgate. Fostul șef al Grupului Volkswagen a compărut în instanță, dar este prea bolnav pentru a fi judecat
04.10.2024
        
Distribuie acest articol!   

Au trecut nouă ani de la izbucnirea scandalului Dieselgate și abia acum CEO-ul de atunci al grupului Volkswagen, Martin Winterkorn, s-a prezentat în fața unui tribunal din Germania. Deși neagă orice responsabilitate, el riscă mulți ani de închisoare la sfârșitul acestui proces complicat.

Tribunalul din Brunswick, Germania, ar trebui să dea un verdict care să pună capăt o dată pentru totdeauna acestui scandal.

Acum în vârstă de 77 de ani, Winterkorn este acuzat de „fraudă organizată în grup”, „declarații false în fața unei comisii parlamentare” și „manipularea pieței”. Acuzații extrem de serioase, pentru care riscă până la zece ani de închisoare!

El a preluat conducerea Gupului Volkswagen în 2007 și a demisionat din funcția de director executiv în 2015, în urma scandalului emisiilor. Vreme de opt ani a fost atotputernicul șef al Grupului Volkswagen, cel mai mare angajator privat din Germania. A fost omul care a impulsionat vânzările concernului până la 10 milioane de automobile pe an, a dublat forța de muncă la peste 600.000 de angajați și a ridicat Volkswagen la statutul de lider european și al doilea cel mai mare producător din lume.

Cariera sa și mandatul în fruntea grupului german s-au încheiat brusc atunci când a fost descoperită o uriașă înșelăciune, în septembrie 2015. Concret, timp de șase ani, sub conducerea sa, Volkswagen și câteva dintre mărcile din grupul cu același nume au folosit un software menit să minimizeze emisiile de la motoarele diesel, în timpul fazelor de omologare. Astfel, testele erau trecute perfect, după care motoarele continuau să polueze. Aceste modificări ale emisiilor efectuate cu intenție au fost recunoscute de Volkswagen, în cele din la urmă.

Consecințele înșelăciunii au fost enorme. Se estimează că gigantul german a plătit aproximativ 30 de miliarde de euro pentru amenzi, rambursări către clienții reclamanți și rechemările modelelor cu probleme. De asemenea, scandalul a grăbit introducerea mașinilor electrice în Europa.

Ajuns în fața instanței, Winterkorn a respins orice responsabilitate. Printre acuzațiile care i se aduc, conform unui rechizitoriu la care s-a lucrat timp de peste cinci ani, se numără fraudă, manipulare bursieră și sperjur în fața unei comisii de anchetă a parlamentului.

Însă la scurt timp după ce a început, procesul penal împotriva sa a fost suspendat din motive ce țin de sănătatea sa. Toate audierile programate au fost anulate deoarece Winterkorn este deocamdată prea bolnav ca să compară în fața instanței, potrivit deciziei luate de judecători. Instanța va delibera ulterior, pe baza expertizelor medicale, dacă audierea dosarului poate începe anul viitor.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!