Deși incendiile cauzate de defectele de fabricație ale bateriilor din mașinile electrice sunt rare, ele rămân totuși un motiv de îngrijorare. Iată ce trebuie să știți.
Incendiile bateriilor cu litiu sunt impresionante din cauza intensității cu care se produc. Acest tip de baterii se găsește în special în smartphone-uri și computere, iar mai nou le întâlnim din ce în ce mai des la mașinile electrice.
Diferența dintre micile gadgeturi electronice și vehiculele alimentate cu baterii este că acestea din urmă stochează mult mai multă energie. Atât de multă încât pompierii trebuie să fie instruiți special pentru a stinge incendiile impresionante de la mașinile electrice, în cazul producerii unui accident.
În ultimii ani, incendiile care au implicat mașini electrice au devenit mai vizibile. Oare ar trebui să ne temem de ele? Nu neapărat. De fapt, riscul de incendiu există și în cazul vehiculelor pe benzină, iar teoretic mașinile electrice au o probabilitate mai mică de a lua foc, comparativ cu cele cu motoare termice.
Incendiile mașinilor electrice provocate de defectele de fabricație a bateriei sunt, de fapt, foarte rare. Vehiculele electrice sunt echipate cu sisteme de gestionare a bateriei, care monitorizează diferitele celule ale acumulatorului și pot preveni orice incident, prin dezactivarea alimentării.
Dar cum se declanșează incendiile în vehiculele electrice? Dacă bateria unei mașini electrice este deteriorată în timpul unui accident, evadarea termică poate fi cauza unui incendiu: bateriile vehiculelor electrice sunt formate dintr-o serie de celule, iar dacă de exemplu sunt străpunse, o reacție chimică localizată într-una din celule poate declanșa un incendiu inițial, a cărui căldură se răspândește rapid la toate celulele adiacente până când întreaga baterie arde, provocând astfel un incendiu spectaculos.
Mai există și o altă cauză a aprinderii bateriei: un defect de fabricație, care este cu siguranță și mai îngrijorător pentru șoferi. Într-adevăr, defectele de fabricație sunt aleatorii. De exemplu, un scurtcircuit cauzat de un element defect poate genera căldură, încălzind electrolitul lichid și creând gaz în interiorul unei celule: poate lua foc sau exploda și se poate răspândi în alte celule.
Acest ultim tip de incendiu este la originea incendiilor spectaculoase de mașini electrice, care izbucnesc fără un motiv aparent, în special în parcările subterane.
Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!