Automobilele revin la controalele fizice. Tendința all-touch, introdusă de Tesla, a fost un eșec
31.03.2025
        
Distribuie acest articol!   

Pentru Volkswagen, cel mai mare constructor european de automobile, tehnologia all-touch este (deja!) istorie. Odată cu ID.2, planificat pentru 2026, controalele fizice vor reveni la bord.

Producătorii par, în sfârșit, să audă criticile pe care clienții le fac de aproape un deceniu: integrarea tuturor funcțiilor unei mașini într-un ecran tactil nu este tocmai idealul din punct de vedere ergonomic.

Printre mărcile care dau acum înapoi se numără și Volkswagen. În ultimii ani, constructorul german s-a angrenat într-o veritabilă frenezie all-touch, cu comenzi îngropate în meniuri confuze sau înlocuite cu suprafețe haptice deloc intuitive. Acum producătorul recunoaște că această strategie a fost o mare greșeală.

Într-un interviu acordat jurnaliştilor britanici de la Autocar, Andreas Mindt, director de design Volkswagen, a recunoscut eşecul acestei abordări şi a anunţat un pas înapoi: „Începând cu ID.2all, vom avea butoane fizice pentru cele mai importante cinci funcţii: volum, încălzire pentru fiecare parte a maşinii, ventilaţie şi lumini de avarie, plasate sub ecran. Acestea vor fi prezente în toate modelele noastre viitoare. Nu vom mai face niciodată această greșeală. Pe volan vom avea butoane fizice. Sincer, o mașină nu este un telefon”.

Această decizie nu este tocmai întâmplătoare, din moment ce, din 2026, Euro NCAP va include în criteriile sale de evaluare prezența obligatorie a comenzilor fizice pentru anumite funcții – claxon, ștergătoare de parbriz, lumini de avarie, SOS. Vehiculele care nu încorporează aceste elemente nu vor mai putea obține calificativul maxim de cinci stele.

Revenirea la comenzile fizice se face după ce s-a constatat foarte clar că exagerarea în privința anumitor ”soluții hi-tech” crește riscul de accidente. Matthew Avery, director de dezvoltare strategică la Euro NCAP, a declarat recent că „se observă o creștere a accidentelor cauzate de șoferii distrași”.

Comenzile tactile, adesea prost proiectate, necesită mai multă atenție și interacțiune decât un simplu buton fizic. Exemplul Volkswagen ID.4 este destul de elocvent. Sistemul său de control se bazează pe suprafețe haptice neiluminate din spate, situate sub ecran, pentru a regla temperatura sau volumul. Doar modelul 2024 revizuit a corectat problema, adăugând iluminare de fundal la aceste comenzi, pe toate versiunile, cu excepția celei de bază.

Dar Volkswagen nu este singurul producător afectat. Cei de la Mercedes s-au concentrat și ei pe așa ceva, în special la volanul cu comenzi tactile, care este chiar mai complicat de înțeles decât cel de la Volkswagen.

Această abordare a ajuns să să fie pusă sub semnul întrebării până și în interiorul mărcii. Gorden Wagener, director de design la Mercedes-Benz, a recunoscut că „ecranele nu sunt un lux”. Este o afirmație surprinzătoare, având în vedere că vine de la un producător care oferă pe anumite modele un tablou de bord placat complet cu ecrane. La EQS, de pildă, suprafața maxi touch este de 56 de inchi.

Tesla, pionierul acestei tendințe, cu ecranul central uriaș de la Model S, a dus minimalismul la extrem, cu Model 3 Highland. Acest model a eliminat comutatorul pentru semnalizare, ștergătoare și selectorul de viteze, forțând șoferii să… folosească exclusiv ecranul tactil! Confruntat cu critici, producătorul american a corectat această soluție aberantă prin reintroducerea clasicei mante de semnalizare, pe Model Y restilizat.

Distribuie acest articol!