
Se poate schimba o baterie descărcată cu una plină, în mai puțin de 3 minute? Aceasta este obiectivul pentru două companii chineze care intenționează să democratizeze electromobilitatea. Deocamdată obstacolele pe carele au în față sunt destul de multe.
Folosit pentru întreaga gamă de vehicule Nio, cât și pe Onvo L60, sistemul care se bazează pe schimbul de baterie își propune să reducă costul de achiziție al vehiculelor electrice, reducând în același timp timpul de reîncărcare.
Procesul este simplu: odată ce bateria este descărcată, utilizatorul trebuie să meargă la o stație de schimb de baterii, pentru a o înlocui cu una gata încărcată.
Până acum, această tehnologie era rezervată exclusiv automobilelor marca Nio și doar în anumite țări. Avantajele nu sunt deloc neglijabile, începând cu timpul economisit. Un schimb de baterie durează doar două minute și 36 de secunde, conform firmei chineze.
Și acest sistem de schimb de baterii pare să intereseze mulți alți jucători din industrie. Unul dintre cei mai mari producători de baterii din lume, CATL, a încheiat un parteneriat cu Nio pentru a implementa tehnologia. Colaborarea nu este o premieră, deoarece producători precum Chery și Geely au semnat deja un memorandum de înțelegere pentru a coopera cu Nio. În sine, schimbarea bateriilor nu este o idee nouă: în Beijing, multe taxiuri marca BAIC sunt deja echipate cu baterii interschimbabile.
Cu toate acestea, acest parteneriat cu CATL introduce un nou concept, numit „choco-swap”, introdus de CATL și care vizează crearea unei infrastructuri standardizate de schimb de baterii pentru mașinile de dimensiuni compacte și medii.
Choco-swap se bazează pe baterii de diferite tehnologii, de la litiu-fier-fosfat (LFP) la nichel-mangan-cobalt (NMC), cu capacități variind de la 42 la 70 kWh. Mai multe modele ar putea adopta această tehnologie și se pare că filialele Nio, Firefly și Onvo, de exemplu, sunt printre primele care integrează acest sistem.
CATL va sprijini Nio în dezvoltarea acestei rețele de stații de schimb de baterii, în timp ce acest noul „standard” choco-swap va fi aplicat inițial modelelor marca Firefly. Cele două companii au anunțat că rețelele lor vor funcționa în paralel, pentru a oferi o experiență de utilizare mai fluidă și mai eficientă pentru utilizatorii de vehicule electrice.
Cu toate acestea, lipsa standardizării bateriilor este unul dintre principalele obstacole în calea implementării schimbului de baterii la scară largă. În prezent, fiecare producător își proiectează bateriile cu diferite forme, compoziții chimice și capacități, ceea ce în mod evident complică interschimbabilitatea acestora.
Pentru a complica situația, unele vehicule își integrează bateria direct în structură, făcând schimbul practic imposibil, cum este cazul, de exemplu, cu mașina electrică numărul unu din China, BYD.
Prin urmare, obiectivul Nio și CATL este de a crea un standard național pentru infrastructură, care să cuprindă nu numai stațiile de schimb, ci și toată logistica asociată: managementul bateriilor, reciclarea și modernizarea. Însă producătorii, în special cei precum BYD, care au investit enorm într-o platformă care integrează bateria, cu siguranță nu vor fi dornici să modifice structural o platformă a cărei proiectare și industrializare a costat deja miliarde de dolari!