
Vânzările de mașini electrice se confruntă cu o încetinire semnificativă, mai ales după revizuirea ajutoarelor guvernamentale. Pe măsură ce problema a persistat, ideea unui eco-bonus aplicat la nivel european a câștigat teren în ultimele luni.
Sunt unele voci care susțin că un astfel de stimulent ar putea fi soluția pentru relansarea acestui segment. Așa că bonusul ecologic european este deja pe agenda politicienilor.
Cancelarul german Olaf Scholz pledează și el în favoarea unui astfel de bonus. La fel ca în alte țări, piața mașinilor electrice stagnează și în Germania. Ajutorul guvernamental a scăzut drastic în Germania, iar Franța nu se descurcă nici ea cu mult mai bine, după ce bonusul ecologic a fost reevaluat în scădere anul acesta.
Chiar dacă acest tip de ajutor este din ce în ce mai dificil de finanțat, el rămâne totuși vital pentru sector. Mai ales că potențialii clienți nu sunt încă pregătiți să se arunce în mașinile electrice fără stimulente financiare.
Implicarea autorităților europene, sub forma unor bonusuri la cumpărare, ar face posibilă reintroducerea bonusului ecologic în țările în care acesta a dispărut. Și, implicit, ar face mașina electrică din nou atractivă.
Rămâne de văzut dacă toate țările vor fi dispuse să participe la finanțare, știind mai ales că de acest bonus ar beneficia în principal cele cu o industrie auto dezvoltată, precum Germania sau Franța.
De anul trecut, Europa are de dus o bătălie și împotriva producătorilor chinezi, ceea ce a dus la introducerea de noi taxe vamale.
Pe de altă parte, unele țări și-au revizuit propriile sisteme de ajutor pentru achiziții, în special prin apariția scorului de mediu. Obiectivul? Protejarea producătorilor europeni, prin promovarea vehiculelor produse pe continent. La rândul lor, constructorii au început să își repatrieze producția anumitor modele.
Ne putem imagina, așadar, că dacă ar fi implementat, bonusul ecologic european ar urma aceeași logică. În acest fel, Europa ar împușca doi iepuri dintr-o singură lovitură: continuarea tranziției spre electromobilitate și susținerea propriei industrii auto.
Un alt aspect crucial: ar trebui ca acest bonus european să fie rezervat doar celor mai modești cumpărători sau ar trebui extins la toată lumea? Toate aceste detalii vor trebui lămurite, înainte de o eventuală introducere a bonusului.
Nu există nicio îndoială că astfel mașina electrică ar deveni mai accesibilă. Și, bineînțeles, ar permite Europei să își demonstreze cu adevărat sprijinul și implicarea într-o tranziție ecologică pe care, de altfel, chiar ea a impus-o propriilor producători.