Care este cea mai scumpă mașină din lume?
03.05.2021
        
Distribuie acest articol!   

Care este cu adevărat cel mai scump automobil din lume? Iată o întrebare pe care mulți și-o pun și la care cunoscătorii ezită să dea un răspuns cert. În schimb, mai toți experții sunt de acord cu o ”listă scurtă” pe care se află modele clasice, precum Ferrari 250 GTO, cele două exemplare Bugatti din seria 57 SC Atlantic sau poate chiar un exemplar clasic Mercedes.

Bugatti La Voiture Noire

În prezent, pe piața automobilelor noi, cele mai scumpe modele pot depăși 3 milioane de euro și provin de la mărci exclusiviste, precum Bugatti, Koenigsegg sau Pagani. De exemplu Bugatti La Voiture Noire, un exemplar unic, prezentat de producătorul alsacian în urmă cu doi ani, a fost cumpărat cu peste 16 milioane de euro.

Dar pentru a descoperi cele mai scumpe automobile din prezent, trebuie căutat în altă parte, nicidecum în ofertele de modele noi. Pentru că în lumea colecționarilor de automobile, 16 milioane de euro abia ajung pentru a cumpăra unul dintre cele mai ieftine exemplare McLaren F1, un supercar legendar, comercializat de firma Woking la mijlocul anilor 90.

McLaren F1

Recordul datează din 2018, când un exemplar Ferrari 250 GTO din 1963 s-a vândut cu 70 de milioane de dolari, fiind un record absolut în lumea colecționarilor. Tot mai mulți se întreabă acum cât timp va reuși acest model să păstreze recordul…

Ferrari 250 GTO

Pentru ca actualul record să fie doborât, ar trebui ca un exemplar al unuia dintre cele mai râvnite modele clasice să-și schimbe proprietarii. De pildă, dacă Ralph Lauren ar decide să își vândă Bugatti-ul Type 57 SC Atlantic. Imposibil de stabilit dinainte suma la care ar fi tranzacționată o astfel de mașină!

Bugatti Type 57 SC Atlantic

Dar știind că cele trei exemplare Type 57 SC Atlantic (dintre care doar două îndeplinesc standardele în materie de autenticitate) sunt actualmente printre cele mai râvnite automobile din lume, este foarte mare probabilitatea ca recordul stabilit de Ferrari 250 să fie depășit! Reamintim, în 2010, un exemplar Type SC 57 Atlantic a fost vândut cu o sumă cuprinsă între 30 și 40 de milioane de euro. Iar de atunci, piața automobilelor de colecție a crescut semnificativ!

Specialiștii susțin că există, de asemenea, și câteva exemplare Mercedes a căror valoare ar putea atinge noi recorduri, dacă ar fi vândute. Este vorba de 540 K Special Roadster din 1937 sau de celebrul W196R, cu care Juan-Manuel Fangio a câștigat unul dintre cele cinci titluri ale sale în Formula 1.

Mercedes-Benz 540 K Spezial Roadster

De asemenea, trebuie remarcat faptul că un exemplar Bugatti Royale, una dintre cele mai spectaculoase limuzine din toate timpurile, și-a schimbat de curând proprietarul. Suma la care s-a realizat tranzacția a fost cuprinsă între 22 și 24 de milioane de euro.

Bugatti Royale

Distribuie acest articol!