Planul Renaulution promite să schimbe fața grupului Renault, până în 2025
07.09.2021
        
Distribuie acest articol!   

Anunțat la începutul anului 2021, planul Renaulution promite să schimbe totul la Renault. Dacia Bigster, noul Renault 5 full electric sau Mobilize EZ1 sunt doar câteva dintre noutățile anunțate.

În cele ce urmează, propunem o trecere în revistă a celor mai importante noutăți programate la grupul Renault, în următorii ani.

La începutul anului, Renault dezvăluia ambițiosul proiect Renaulution, prezentat în cadrul unei conferințe susținute chiar de noul CEO, Luca de Meo. Un amplu plan de acțiune, care ar trebui să ghideze Renault în tranziția sa către electromobilitate si care vizeaza nu mai puțin de 14 modele noi, până în 2025.

Renault va demara o operațiune de ”curățenie generală” printre mărcile sale, care presupune dispariția mai multor modele. Este vorba, în principal, de SUV-ul Koleos, monovolumele Scenic și Espace, limuzina Talisman și micile Twingo și Twizy. Pe de altă parte, unele dintre aceste nume ar putea reveni într-un alt format. Se zvonește, de pildă, că un SUV electric programat să apară în 2023 s-ar putea numi Scenic.

Una dintre marile noutăți Renault din 2021 va fi revoluționarul Megane. Anunțată la Salonul Auto de la München, din septembrie, compacta va fi 100% electrică, cu aspect de crossover. Se vorbește despre un motor de 217 CP și o autonomie de până la 450 km, pe noua platformă electrică a grupului, CMF-EV.

Pentru Kadjar, care este dominat de rivalii săi, Renault va trebui să înceapă din nou de la 0. Aspectul se va schimba complet, pentru a prelua liniile tensionate ale conceptelor Renault din ultimii ani. Așteaptată la începutul anului 2022, noua generație va împărți platforma cu noul Nissan Qashqai.

Un nou SUV electric va fi prezentat în 2023. Nu are încă un nume, dar Renault i-a finisat deja silueta. La fel ca viitorul Megane, se va baza pe platforma folosită și de Nissan Ariya. Cu o autonomie de până la 580 km, va concura din acest punct de vedere cu Tesla Model Y și Volkswagen ID. Și ar putea folosi unul din numele dispărute din gama Renault. Scenic, de pildă.

Starul marelui plan Renaulution va fi noul Renault 5 100% electric, o mașină de oraș cu un aspect neo-retro inspirată din legendarul model cu aspect ”cubic”. Va înlocui actualul model electric Zoe, derivat din Clio.

Noul R5 va fi oferta de intrare în gamă, în privința modelelor electrice de la Renault. Platforma ar trebui să fie cea de la noul Megane electric, iar performanțele ar trebui să rămână apropiate de ce oferă Zoe: 136 CP și 400 km autonomie.

Renault sărbătorește aniversarea a 60 de ani a simpaticului 4L, ocazie cu care pregătește revenirea acestuia în versiune electrică. Noul Renault 4 va fi un mic crossover urban care va avea, la fel ca versiunea inițială, latura sa utilitară. Un prim concept ar urma să fie dezvăluit anul acesta.

Planul Renaulution, prevede multe modele noi și pentru celelalte mărci ale grupului Renault. La Dacia, cea mai așteptată noutate este un SUV mare, Bigster. Alpine va deveni un brand 100% electric, cu gama formată dintr-un SUV, o citadină  puternică derivată din R5 și o sportivă de dimensiuni mici, dezvoltată împreună cu Lotus. În fine, noul brand Mobilize, dedicat noilor forme de mobilitate, are în plan trei vehicule de mici dimensiuni: Bento, Duo și Hippo.

Distribuie acest articol!