Remorca solară, o idee inedită pentru creșterea autonomiei automobilelor electrice
16.08.2022
        
Distribuie acest articol!   

Se știe că, în prezent, toți producătorii de automobile electrice lucrează intens la îmbunătățirea autonomiei. Ideea pe care o prezentăm aici vizează automobilele Tesla și, cine știe, poate că într-o bună zi chiar va fi utilizată la generarea de energie electrică.

În timp ce performanțele automobilelor electrice au continuat să se îmbunătățească constant de-a lungul anilor, pentru mulți șoferi persistă temerea de a nu rămâne fără curent în acumulatori, înainte de a putea ajunge la o stație de încărcare. O teamă care în cele mai multe cazuri este nefondată, în condițiile în care majoritatea utilizatorilor de automobile electrice parcurg mai puțin de 100 km pe zi.

Iar dacă au posibilitatea să încarce din sursa alternative, ca de pildă de la locul de muncă, pe lângă încărcarea de acasă, nu există niciun risc să rămână fără energie. Cu toate acestea, constructorii lucrează în continuare la creștea autonomiei, ceea ce ar trebui să ducă și la diminuarea aglomerației la stațiile publice de încărcare.

Majoritatea producătorilor merg pe ideea dezvoltării unor baterii mai eficiente. Mai sunt însă și unii care vin cu idei noi, care la prima vedere pot părea absurde.

Iată, de pildă, acest dispozitiv cel puțin surprinzător. Autorii lui sunt convinși că, odată ajuns la faza de producție, sistemul ar putea contribui foarte mult la îmbunătățirea autonomiei vehiculelor pe care le va echipa.

Este vorba de o… remorcă, care a fost prezentată recent, la salonul de inventică IdeenExpo de la Hanovra. Utilajul este echipat cu panouri solare de 300 W, care pot genera în jur de 2,7 kW. Suficient pentru o deplasare de 80 km pe zi.

Concepută să poată fi atașată la un automobil Testa, remorca este echipată și cu receptor Starlink, pentru a recepționa semnal de la rețeaua de internet dezvoltată de subsidiara SpaceX, o altă companie a lui Elon Musk.

Sunt șanse mici ca acest ”solar range extender” să fie comercializat vreoodată. Utilizarea destul de incomodă în trafic și prețul care ar trebui să fie destul de mare sunt argumentele majore în defavoarea implementării în producția de serie.

Rămâne însă ideea, care își are viabilitatea ei și poate că pe viitor va fi rafinată, astfel încăt să o vedem transpusă cumva în producție.

Credit foto: twitter.com/Tesla_Adri

Distribuie acest articol!