Europa ar trebui să pună capăt dependenței de China în privința bateriilor
14.02.2023
        
Distribuie acest articol!   

Un raport publicat recent, de platforma europeană Transport & Environment precizează că Bătrânul Continent ar putea deveni independent față de China, până în 2027, în ceea ce privește bateriile litiu-ion.

Una dintre marile provocări în ceea ce privește producția automobilelor electrice continuă să fie bateria. Din cauza materialelor din care este produsă, dar mai ales din cauza dependenței de China, care concentrează majoritatea producției la nivel global.

Unele studii arată că Europa ar putea deveni independentă, însă nu înainte de 2027. Iar pentru a dobândi această independență, Uniunea Europeană va trebui să dea dovadă de îndrăzneală, dar și să fie dispusă să facă investiții masive.

Raportul celor de la Transport & Environment concluzionează că, astfel, Europa ar putea avea independență totală față de bateriile ”made in China” până în 2030. Pentru a atinge acest obiectiv, Bătrânul Continent trebuie să investească mai mult în producția de automobile electrice și neapărat în baterii.

Europa trebuie să își asigure și să consolideze propria producție de acumulatori auto. Ceea ce se poate întâmpla în special prin garantarea unui lanț de aprovizionare solid, precum și a producției.

Eliminarea propulsiei termice la nivel european, din 2035, a stimulat deja multe investiții pe partea de e-mobilitate. Astăzi, jumătate din bateriile litiu-ion utilizate în UE sunt deja fabricate aici. Insuficient, însă!

Raportul susține că Europa ar trebui să calce pe urmele Statelor Unite. Reamintim, președintele Joe Biden a semnat recent un proiect care vizează independența față de China în ceea ce privește producția de baterii, precum și energiile regenerabile.

Cei de la ONG-ul Transport & Environment susțin că o independență parțială este posibilă încă din 2027.

„În prezent, jumătate din bateriile litiu-ion folosite în Uniunea Europeană sunt deja fabricate în Statele Unite. Dar Legea Cut Inflation a schimbat regulile jocului, iar Europa trebuie să pună mai mulți bani pe masă sau riscă să piardă fabricile de baterii și locurile de muncă în favoarea Statelor Unite”.

Julia Poliscanova, senior director la la Transport & Environment

Sursa: Transport & Environment

Distribuie acest articol!