Cercetătorii japonezi au găsit o alternativă la cobaltul din acumulatori
27.11.2023
        
Distribuie acest articol!   

Aspru criticat, cobaltul și-ar putea trăi ultimele momente, în componența acumulatorilor auto. Se pare că cercetătorii au găsit, în sfârșit, o alternativă viabilă a acestui element rar, care este o componentă cheie în bateriile litiu-ion.

Alternativa este alcătuită dintr-o combinație de litiu, nichel, mangan, siliciu și oxigen. Noua soluție îmbunătățește chimia bateriei.

Oamenii de știință de la Universitatea din Tokyo au dezvoltat o baterie durabilă, fără cobalt, a cărei densitate energetică este cu 60% mai mare decât cea a bateriilor convenționale și își păstrează 85% din capacitatea după 300 de reîncărcări.

Este o descoperire care poate să revoluționeze sectorul automobilelor electrice, în condițiile în care bateriile actuale sunt puternic criticate din cauza cobaltului și a poluării care rezultă din extragerea și utilizarea acestuia.

„Suntem încântați să anunțăm o nouă alternativă la cobalt, folosind o nouă combinație de elemente în electrozi”.

Atsuo Yamada, cercetător principal al echipei de la Universitatea din Tokyo

Utilizarea unor substanțe mult mai comune pune mai puține probleme în producție. Suficient pentru a îmbunătăți impactul asupra mediului, în procesul de fabricare a unei mașini electrice.

Pentru a obține acest rezultat, oamenii de știință au folosit electrolitul, în interiorul căruia purtătorii de sarcină electrică se deplasează între doi electrozi în timpul încărcării și descărcării unei baterii.

Cei doi compuși ai electroliților formează un gen de strat protector pe electrodul negativ, care va bloca contactul dintre electrod și electrolit, asigurând astfel bateriei cel puțin 1.000 de cicluri de încărcare suplimentare.

Oamenii de știință s-au concentrat pe longevitatea bateriei și, astfel, misiunea lor este îndeplinită. Cercetătorii spun că invenția lor ar putea fi folosită și pentru a produce hidrogen.

Distribuie acest articol!