WRC, Raliul Finlandei: Hirvonen, invingator pe propriul teren
03.08.2009
        
Distribuie acest articol!   

Anticipatul duel dintre Mikko Hirvonen si Sebastien Loeb s-a confirmat pe fiecare proba speciala din prima zi a Raliului Finlandei. Conform traditiei, raliul a inceput cu super speciala Killeri, proba dupa care cele doua echipaje Citroen Total se aflau in fruntea clasamentului general. In primele probe de vineri, Mikko Hirvonen (foto) a reusit sa preia conducerea, insa la finalul zilei avea un avans de doar 3,3 secunde fata de Loeb.

Loeb a inceput ziua de sambata cu intentia clara de a ataca pozitia lui Mikko Hirvonen. Dupa o pana de cauciuc, pe PS 15, unde a pierdut aproape 15 secunde, Sebastien Loeb a fost nevoit sa-si regandeasca strategia pentru aceasta etapa. "Roata dreapta fata a fost prinsa intr-un sleau si cauciucul s-a desprins de pe janta. Diferenta este acum de 26 secunde, ceea ce inseamna ca avem sanse foarte mici sa mai castigam aici in conditii normale. Acum trebuie doar sa ne pastram pozitia, ceea ce nu este deloc usor in Finlanda", a spus Sebastien Loeb. Dupa un incident oarecum similar, Dani Sordo a pierdut pozitia a treia in duelul cu Latvala. "Am lovit un bolovan si am fost sigur ca am facut pana. Nu am pierdut foarte mult timp, dar a fost suficient pentru Latvala sa ma depaseasca. Am incercat sa maresc apoi ritmul, dar si Jari-Matti a facut acelasi lucru", a adaugat Dani Sordo.

In ultima zi au fost programate 4 probe speciale, cu o lungime mai mica de 50 km, fara nicio oprire in parcul de service, astfel ca nimic nu mai avea sa se schimbe la varful ierarhiei. Hirvonen a castigat astfel raliul “de casa”, iar finalul de sezon se anunta, in continuare, extrem de disputat. In fine, sa mai spunem ca pilotul de Formula 1 Kimi Rakkonen, de la Ferrari, si-a incheiat prematur aventura din WRC, in cadrul acestui raliu, printr-o spectaculoasa iesire in decor, pe una din probele speciale (in inregistrarea video de mai jos).

Raliul Australiei, urmatoarea etapa din Campionatul Mondial de Raliuri, este programat in perioada 4-99 septembrie.

Raliul Finlandei 2009 – clasament general final:
1. Hirvonen – Lehtinen (Ford Focus) 2h50’40’’9
2. Loeb – Elena (Citroen) C4 +25’’1
3. Latvala – Antilla (Ford Focus) +49’’9
4. Sordo – Marti (Citroen) C4 +1’06’’1
5. Rantanen – Lukka (Ford Focus) +4’18’’2
6. Ogier – Ingrassia (Citroen C4) +4’18’’5
7. Ketomaa – Stenberg (Subaru Impreza) +5’07’’5
8. Wilson – Martin (Ford Focus) +6’33’’6

Clasament provizoriu piloti:
1. Mikko Hirvonen 68 p.
2. Sebastien Loeb 65 p.
3. Daniel Sordo 44 p.

Clasament provizoriu constructori:
1. Citroen Total WRT 119 p.
2. BP Ford Abu Dhabi 105 p.
3. Stobart VK M-Sport 64 p.

Distribuie acest articol!