
Pe 8 martie 1950 Volkswagen a produs primul exemplar Volkswagen Transporter T1, alias Combi sau Bus, la fabrica din Wolfsburg. După Beetle, era al doilea model Volkswagen postbelic.
Șapte decenii mai târziu, este încă popular, mai ales printre tineri, și domină piața vanurilor. Vorbim despre un model care nu numai că a revoluționat vehiculul utilitar, ci a reinventat și noțiunea de vanlife.
În 1950, într-o perioadă în care Volkswagen producea un singur model, Beetle, Republica Federală Germană era în plin proces de relansare economică. Și, evident, pentru toate proiectele de reconstrucție erau necesare vehicule adecvate, capabile să transporte atât oameni, cât și materiale.
Volkswagen avea deja în intenție o utilitară, pe singura platformă disponibilă, cea a lui Beetle, cu micul ei propulsor în patru cilindri, de 25 CP. A creat o caroserie de 4,10 metri lungime și capacitate de încărcare de 4,5 mc și așa s-a născut Combi, cu parbrizul său din două segmente („Split Window”), mult mai ieftin de produs decât dintr-o singură bucată.
Mașina, în ciuda puterii anemice și a vitezei maxime de doar 80 km/h, s-a bucurat rapid de succes. Mai târziu, puterea a fost mărită la 44 CP, pentru o viteză maximă de 105 km/h.
A avut parte de succes chiar și în Anglia, unde un ofițer a avut o idee amuzantă: transformarea unui Combi în birou și cameră de zi. Westfalia, un producător de rulote din regiunea cu același nume, a intuit oportunitatea și așa a apărut prima dubiță transformată. O mică piesă de mobilier, o banchetă din spate transformată în pat, a fost dotarea cu care s-a plecat la drum cu T1, iar peste șapte decenii avea să se ajungă la T6 California de azi.
Volkswagen Combi este în prezent singura dubă transformată de pe piață care este cu adevărat populară în rândul tinerilor.

Au apărut rapid versiuni noi, inclusiv celebra ediție specială „Samba Bus”, în iunie 1951, cu cele nouă locuri la bord, culoarea caroseriei în două nuanțe și dotări de ultimă oră. În 1956, Volkswagen a produs Combi în noua sa fabrică din Hanovra, iar pe 2 octombrie 1962 producția depășea borna simbolică a primului milion de exemplare.
În iulie 1967, a doua generație (T2) a venit după mai mult de 1,8 milioane de exemplare vândute, dar T1 s-a produs în Brazilia până în 1975. Această primă generație este astăzi foarte căutată de colecționari, un exemplar în stare bună ajungând uneori la peste 100.000 de euro!
Spiritul acestui model s-a păstrat intact de-a lungul timpului, chiar dacă evoluția tehnologică a fost spectaculoasă. Cea mai nouă iterație a celebrului bus este noul ID.Buzz 100% electric.