WRC: Dublă Toyota și victorie la limită pentru Ogier, în Croația
26.04.2021
        
Distribuie acest articol!   

Campionatul Mondial de Raliuri (WRC) a poposit în premieră în Croația, la finele săptămânii trecute. Cea de-a treia rundă a sezonului 2021 s-a desfășurat pe asfalt și l-a avut în prim-plan pe Sebastien Ogier. Francezul s-a impus aici, însă nu înainte de a fi protagonistul unui incident controversat, petrecut în trafic, pe un sector de legătură, la începutul ultimei zile de concurs.

Vineri, în prima zi, Kalle Rovanpera a fost autorul unei spectaculoase ieșiri în decor, care l-a forțat să abandoneze. Ziua a fost dominată de duelul dintre Thierry Neuville și Sébastien Ogier, dispută ce avea să fie tranșată, la finalul zilei, în favoarea pilotului de la Hyundai.

Sâmbătă, în schimb, cei de la Toyota au revenit în forță, iar Ogier era instalat în fotoliul de lider, la finalul celei de-a doua zile. Coechipierul său Elfyn Evans l-a urmat la mai puțin de 7 secunde.

Ziua de duminică a început cu un incident controversat, care l-a avut ca protagonist pe Ogier. După ce a provocat un accident rutier (o coliziune cu un partener de trafic), Ogier a fost foarte aproape să-l lovească pe unul dintre poliţiştii de la fața locului, care a încercat să-l oprească, și a trecut pe culoarea roșie a semaforului. Gest pentru care Federația Internațională de Automobilism l-a amendat cu 5.000 de euro. De asemenea, pilotul francez a primit o etapă cu suspendare. Dacă va mai comite vreo infracţiune până la 26 octombrie, el va fi suspendat o etapă.

În aceste condiții, Evans a câștigt probele de dimineață, dar victoria s-a decis pe PowerStage, unde Ogier a forțat, iar Evans a comis o greșeală chiar pe final. Astfel, echipajul Toyota format din Sébastien Ogier și Julien Ingrassia s-a impus în Croația, diferența față de următorii clasați (coechipierii lor de la Toyota, Elfyn Evansși Scott Martin) fiind de doar 0,6 secunde! Thierry Neuville și Martijn Wydaeghe (Hyundai) au completat podiumul.

Croatia Rally 2021, clasament final
1 Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) 2h51m22.9s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +0.6s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) +8.1s
4 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m25.1s
5 Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul (Ford Fiesta WRC) +3m09.7s
6 Takamoto Katsuta/Dan Barritt (Toyota Yaris WRC) +3m31.8s
7 Gus Greensmith/Chris Patterson (Ford Fiesta WRC) +3m58.8s
8 Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +4m28.2s
9 Mads Østberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally2) +10m00.8s
10 Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta Rally2) +10m29.3s

În clasament, Sébastien Ogier se află pe primul loc, cu 61 de puncte, urmat de Thierry Neuville, cu 53 de puncte, și de Elfyn Evans, cu 51.

Următoarea rundă din WRC este programată în Portugalia, pe macadam, în perioada 20-23 mai.

Distribuie acest articol!