Situație inedită în Formula E, la Valencia: majoritatea piloților au rămas… în pană de curent!
28.04.2021
        
Distribuie acest articol!   

Prima manșă a etapei de Formula E de la Valencia, programată la finele săptămânii trecute, a avut un scenariu nebunesc. A fost un show de zile mari pentru fanii competiției, însă o cursă de coșmar pentru majoritatea competitorilor, care s-au văzut în imposibilitatea de a termina cursa, din cauza acumulatorilor descărcați.

A fost o situație amuzantă, dar pe care organizatorii și, în general, promotorii electromobilității, nu și-ar fi dorit-o, din motive lesne de înțeles. S-a ajuns aici printr-o sumă de factori. Pe de-o parte, circuitul Ricardo Torno din Valencia are o configurație care dezavantajează mașinile electrice, pentru că permite dezvoltarea vitezelor ridicate, iar zonele de frânare sunt puține, ceea ce nu permite prea mult recuperarea energiei. Pe de altă parte, vremea capricioasă a complicat întreg scenariul.

Cursa a început în spatele safety car-ului, apoi o serie de incidente au determinat neutralizări repetate, ceea ce a prelungit durata cursei, iar regulamentul prevede reducerea energiei disponibile la fiecare ieșire a safety car-ului.

Majoritatea echipelor nu au reușit să gestioneze energia în așa fel încât să poată termina cursa. Prin urmare, aproape toți piloții au fost nevoiți să abandoneze, pe motiv de… pană de curent!

De această situație a beneficiat Stoffel Vandoorne, care deși a început din spatele plutonului, s-a văzut propulsat până pe locul trei, după piloții Nico Müller și Nyck de Vries, de la Mercedes EQ, singura echipă care a gestionat corect energia din acumulatori.

Dincolo de aspectul hilar, inedita situație evidențiază latura strategică a Formulei E, în care gestionarea energiei are o importanță majoră. Ca de altfel pentru mobilitatea electrică, în general!

Distribuie acest articol!