Formula 1, Azerbaijan: învingătorul, decis de... cedarea prematură a unor anvelope Pirelli!
06.06.2021
        
Distribuie acest articol!   

Formula 1 a continuat în acest weekend cu Marele Premiu al Azerbaijanului, pe circuitul stradal de la Baku. A șasea rundă a sezonului 2021 a avut un deznodămând neașteptat, din cauza problemelor cu pneurile Pirelli.

Charles Leclerc (Ferrari) a reușit al doilea pole positon consecutiv din carieră. El a fost urmat pe grila de start de Lewis Hamilton (Mercedes) și Max Verstappen (Red Bull). Calificările au fost marcate de evenimente, Ricciardo, Sainz, Tsunoda, Stroll şi Giovinazzi fiind cei care au avut ”probleme cu glisierele”.

În cursă, la doar șapte tururi după start, Leclerc a retrogradat de pe prima poziție până pe a patra, fiind depășit, pe rând, de Hamilton și cei doi piloți de la Red Bull. Apoi, grație unei strategii inspirate pentru pit stop, Verstappen și Perez au trecut în fața lui Hamilton.

Momentul-cheie al acestei curse s-a produs însă cu doar cinci tururi înainte de final, atunci când Max Verstappen s-a văzut nevoit să abandoneze din poziția de lider, din cauza unei pene la roata stânga-spate.

Marele semn de întrebare, după acest incident, este legat de performanța pneurilor Pirelli. Și asta pentru că, înaintea penei lui Verstappen, un abandon similar (pneul stânga spate a cedat) s-a consemnat și în cazul lui Lance Stroll.

Cursa a fost oprită când mai rămăseseră de parcurs doar câteva tururi. La restart, aflat în duel cu Perez, Hamilton a ratat frânarea la intrarea în primul viraj și astfel a retrogradat până în coada plutonului, punând cireașa pe tortul unei curse dezastruoase pentru Mercedes.

Podiumul de la Baku a fost unul oarecum neașteptat, cu Sergio Perez la prima victorie pentru Red Bull și a doua din carieră. Mexicanul a fost urmat de Sebastian Vettel (Aston Martin) și Pierre Gasly (Alpha Tauri).

Clasament piloți: 1. Max Verstappen 105 p., 2. Lewis Hamilton 101 p., 3. Sergio Perez 69 p.
Clasament constructori: 1. Red Bull Honda 174 p., 2. Mercedes 148 p., 3. Ferrari 94 p.

Următoarea cursă este programată în Fanța, la Le Castellet, pe 20 iunie.

Distribuie acest articol!