Peugeot se întoarce în anduranță, cu hypercar-ul 9X8
12.09.2021
        
Distribuie acest articol!   

Distribuția grilei de start se va aglomera din nou, începând de anul viitor, la clasa regină din cursele de anduranță. Modificarea regulamentului tehnic, prin apariția hypercar-urilor, a generat un curent favorabil, de care WEC, campionatul mondial de profil, avea mare nevoie.

Nume grele, cu bogată tradiție în anduranță, precum Audi, Porsche sau Peugeot, și-a anunțat revenirea, inclusiv la cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Peugeot o va face cu modelul 9X8, un hypercar hibrid. Vor fi două mașini la start, atât în WEC, cât și la Le Mans, în 2022.

Peugeot 9X8 este un model electrificat, ce poartă blazonul Peugeot Sport Engineered. Este dotat cu un V6 biturbo, la 90 de grade, de 2,6 litri și 680 CP, amplasat în spate. În partea din față se află un motor / generator electric de 200 kW. Transmisia este secvențială, cu 7 rapoarte.

 9X8 surprinde prin look-ul său oarecum neașteptat. Are o siluetă diferită de cele cu care ne-am obișnuit până acum, la prototipurile de anduranță.  Și asta pentru că pur și simplu nu are eleron spate, detaliu asupra căruia Peugeot a insistat prim aplasarea inscripției ”We need no rear wing” (”Nu avem nevoie de aripa din spate”) în zona respectivă.

Olivier Jansonnie, director tehnic al programului WEC la Peugeot Sport, explică: ”Noul regulament face să depindă de noi găsirea de oportunități pentru a genera performanțe în afara modelelor clasice. Este cazul aerodinamicii, în special. Regulamentul permite un singur element aerodinamic reglabil, fără să specifice că trebuie să fie aripa din spate. Calculele și simulările noastre au arătat că putem fi foarte eficienți fără acest eleron”.

Designerii au mai avut în vedere și evidențierea identității de brand, bine pusă în valoare prin semnătura luminoasă cu cele trei ”gheare”, un adevărat logo secundar Peugeot, în ultimii ani, atât la faruri, cât și la stopuri. De asemenea, este folosită destul de mult nuanța verde ”Kryptonite”, noua culoare-semnătură pentru Peugeot Sport.

Rămâne de văzut dacă 9X8 va duce mai departe tradiția Peugeot, în special la Le Mans, unde ”leul francez” are în palmares trei victorii la general. Va fi, fără îndoială, o misiune extrem de dificilă, având în vedere concurența prezentă pe grila de start!

Distribuie acest articol!