Aston Martin DB4 GT Zagato (1960). Probabil cel mai râvnit Aston Martin
02.02.2023
        
Distribuie acest articol!   

DB4 GT și DB4 GT Zagato sunt două dintre cele mai valoroase modele din istoria Aston Martin. Cu o producție însumată ce nu a trecut de 100 de exemplare, DB4 GT este printre cele mai râvnite modele clasice Aston Martin.

În octombrie 1959, la Salonul de la Londra, constructorul britanic prezenta o versiune dezvoltată din DB4. Mai ușoară cu 85 kg, cu șasiu mai scurt și motor îmbunătățit (cu 3 carburatoare Weber), versiunea „Touring”, denumită DB4 GT, avea să fie construită în 75 de exemplare, inclusiv câteva versiuni ușoare, produse special pentru curse.

Un an mai târziu a fost prezentat DB4 GT Zagato, al cărui caracter exclusivist era accentuat de frumusețea caroseriei, rafinată de Zagato. Planurile inițiale prevedeau o serie de 25 de exemplare, însă cererea redusă a limitat producția la doar 19 unități.

Ca o ironie a sorții, datorită succesului înregistrat de original, în prezent există mii de replici ale lui Aston Martin DB4 Zagato. Prețul initial, de circa 5.500 de lire, reprezenta dublul valorii unei case în Marea Britanie, la acea vreme. În prezent, raritatea acestei versiuni se reflectă în prețurile de ordinul milioanelor de euro cu care DB4 GT Zagato se vinde la licitații.

Aston Martin a profitat de interesul celor cu dare de mână pentru modelele clasice, iar în 2019 a lansat producția unei serii noi, de doar 19 exemplare, denumită DB4 GT Zagato Continuation și asamblată în cadrul departamentului său specializat în modele clasice. Dotat cu motor de 4,7 litri, în șase cilindri, de 390 CP, Continuation beneficiază de o evoluție tehnică importantă, comparativ cu motorul original de 314 CP și 3,7 litri.

În schimb, nu îndeplinește niciunul dintre standardele de siguranță sau de emisii din prezent, versiunea modernă nefiind omologată pentru circulația pe drumurile publice. Prețul: 7,9 milioane de dolari plus taxe!

Distribuie acest articol!