Aston Martin DB5 Goldfinger (1963). Mașina lui James Bond
08.03.2023
        
Distribuie acest articol!   

Iată un candidat serios la titlul neoficial de „cel mai faimos automobil din lume”. În mod cert, este un reper în istoria automobilului. Nu neapărat datorită performanțelor, ci prin aura creată în jurul său, grație industriei cinematografice.

Prin urmare, mai degrabă am putea spune că este cea mai cunoscută vedetă pe roți, în filmele cu spioni. Apariția în pelicula Goldfinger (1964), din seria James Bond, a legat definitiv imaginea lui DB5 de cea a binecunoscutului pesonaj de film.

Creație a studioului de design Carrozzeria Touring Superleggera din Milano, Aston Martin DB5 a fost produs în puțin peste o mie de exemplare, în perioada 1963-1965. În 2020, producătorul a demarat asamblarea unei serii noi, denumită Continuation și formată din 25 unități.

Proiectate împreună cu compania de producție cinematografică EON, aflată în spatele seriei „James Bond”, și asamblate la atelierele istorice Aston Martin Works de la Newport Pagnell, acestea au fost vândute la prețul unitar de 2,75 milioane de lire sterline, fără taxe.

Sub capotă se află un motor de 4,0 litri, cu șase în linie, de 290 CP. Asociat cu o transmisie manuală cu cinci trepte, este capabil să propulseze coupe-ul de la 0 la 60 mph (96 km/h) în 7,1 secunde și până la 238 km/h viteză maximă.

Toate exemplarele noii serii DB5 Goldfinger sunt niște replici perfecte ale modelului DB5 utilizat în filmul Goldfinger.

Distribuie acest articol!