Chevrolet Corvette EX-122 (1953). Visul american
05.07.2023
        
Distribuie acest articol!   

Această decapotabilă romantică seamănă destul de puțin cu un Corvette din zilele noastre, însă, cu siguranță, de atunci și până acum, fiecare din cele opt generații a dus cu ea ceva din spiritul acestui model. Corvette este cel mai longeviv automobil, din punct de vedere al producției neîntrerupte, dar întâi de toate este un simbol al visului american.

General Motors a dezvăluit prima versiune Corvette la propriul salon auto, celebrul Motorama, pe 17 ianuarie 1953. La evenimentul găzduit de hotelul Waldorf Astoria din New York a fost expus un showcar aflat în în stadiu de pre-producție. A fost un succes instantaneu, astfel că producția a demarat pe 30 iunie 1953, cu o primă serie, limitată la 300 de exemplare. Acestea au fost construite, practic, pe o linie pilot.

Prima generație a avut numele de cod EX-122 și a fost creația designerului Harley Earl. A apărut ca un răspuns american la asediul modelelor sportive europene. Avea caroseria de fibră de sticlă, un motor nu tocmai impresionant, de doar 1450 CP, și un preț destul de mare, de 3.500 de dolari. În primul an, Corvette a fost disponibilă doar în culoarea alb Polo, cu interiorul tapițat în roșu.

La început, Corvette a fost disponibil exclusiv cu un motor cu șase cilindri în linie. În 1955, când a fost oferit opțional și motorul V8, 90% dintre clienți l-au ales pe acesta. Un an mai târziu, motorul în șase cilindri era abandonat, iar de atunci Corvette a fost disponibil doar cu motor V8.

În primii zece ani, Corvette a fost produs doar în versiune decapotabilă. Coupe-ul Sting Ray, din 1963, cu acoperiș fix, a lansat a doua generație de Corvette. A fost momentul în care vânzările acestui model s-au dublat. Astăzi, Corvette face parte din patrimoniul culturii auto americane și este un model foarte apreciat de colecționari. Un exemplar păstrat în condiții bune se vinde pentru sume formate din șase cifre. În 2006, al treilea exemplar Corvette din 1953 s-a vândut la o licitație pentru suma record de 1,06 milioane de dolari.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!