Citroën Traction Avant (1934). Configurația standard
08.08.2023
        
Distribuie acest articol!   

A fost primul model de serie echipat cu tracțiune față (de unde și numele său, în limba franceză) și caroserie cu structură monococă, ceea ce va deveni o configurație standard pentru majoritatea autoturismelor moderne. Pe lista inovațiilor aduse de Citroën Traction Avant s-au mai regăsit frânele hidraulice și suspensia cu roți independente.

Preocupat mereu de idei inovatoare, în martie 1933 Andre Citroën le cerea inginerilor săi să studieze posibilitatea mutării tracțiunii pe puntea anterioară. Rezultatul: un an mai târziu, în mai 1934, Citroën devenea primul producător de automobile care lansa un model cu tracțiune față. În ciuda inerentelor probleme, Traction Avant a impresionat cu ținuta de drum excepțională, iar în deceniile care au urmat, tot mai mulți constructori au ales să meargă pe drumul deschis de Citroën.

Acest automobil legendar este creația a trei oameni geniali: André Citroën, inginerul André Lefèbvre si designerul Flaminio Bertoni. Ei și-au propus să realizeze un automobil economic, confortabil si inovator. Obiectivul a fost atins în doar 18 luni, timp în care Traction Avant a fost proiectat, testat și lansat.

Producția versiunii 7CV s-a oprit in 1941, în timp ce modelul 11CV a continuat să fie asamblat până în 1957. Versiunea 15CV, echipată cu un motor în 6 cilindri, a fost fabricată din 1938 până în 1956. În 1954 Citroën a lansat o versiune specială, numita 15H. Suspensia hidropneumatică de pe puntea spate prevestea viitorul DS.

O altă inovație majoră inaugurată de Traction Avant a fost caroseria integrală. Până atunci, șasiul și caroseria erau construite separat și apoi asamblate. Noul design le încorpora într-o singură piesă (monococă), ce îndeplinea ambele funcții. Noua soluție tehnică sporește confortul și siguranța pasagerilor, iar centrul de greutate coborât contribuie la îmbunătățirea ținutei de drum. În prezent, principiile de realizare a caroseriei autoportante sunt generalizate în industrie. Citroën Traction Avant este un automobil renumit și pentru farmecul său vintage. Designul caroseriei este reprezentativ pentru perioada interbelică.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!