Dacia Duster Concept (2009). Primul concept car Dacia din ”era Renault”
22.08.2023
        
Distribuie acest articol!   

La un deceniu după intrarea în portofoliul Renault, pentru prima oară în istorie, Dacia prezenta un un show car. Se întâmpla la Salonul de la Geneva, ediția 2009.

Conceptul avea alura unui crossover și inaugura numele Duster, sub care avea să se lanseze, un an mai târziu, primul SUV din istoria mărcii.

Conceptul Dacia Duster este primul rezultat al colaborării dintre Centrul de Design Renault pentru Europa Centrală de la Bucureşti şi Renault Design Technocentre de la Guyancourt (Franţa). Chiar dacă modelul de serie a avut un aspect complet diferit, conceptul a anticipat unele elemente de design implementate mai apoi la modelele de serie și, dincolo de toate, a plasat Dacia printre constructorii respectabili, capabili să prezinte astfel de exerciții de imaginație la marile saloane auto din lume.

La interior, accentul e pus pe aspectul practic, prin modularitatea deosebită. Cockpitul este clar delimitat de restul habitaclului, iar comenzile sunt reduse la minimum. Primul Duster s-a dorit a fi un crossover futurist, care să ilustreze valorile mărcii Dacia – simplitate, robustețe și autenticitate.

Aspectul general este al unui automobil robust și sportiv. Măsoară 4,25 m, exact cât un Logan faza 1 și are o performanță aerodinamică deosebită: coeficientul Cx este de 0,30. La șarmul interior contribuie, deopotrivă, plafonul din sticlă și ușile asimetrice. Motorul este un 1.5 dCi de 105 CP, cu filtru de particule.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!