Noutățile auto ale toamnei. Galerie foto la Salonul auto de la München - IAA Mobility 2023
08.09.2023
        
Distribuie acest articol!   

Toamna vine, ca de obicei, cu o avalanșă de noutăți. Majoritatea dintre ele sunt dezvăluite în premieră, zilele acestea, în cadrul Salonului Auto de la München – IAA Mobility 2023. Despre multe dintre ele am avut deja ocazia să scriem aici, iar despre altele o vom face în zilele următoare.

Acum propunem o succintă trecere în revistă a celor mai importante dintre aceste noutăți. Imaginile au fost realizate zilele trecute, chiar la IAA.

Audi Q6 e-tron concept. Inaugurează noua Premium Platform Electric (PPE), o platformă tehnologică dezvoltată în comun de Audi și Porsche, concepută exclusiv pentru vehicule electrice. Audi Q6 e-tron va deschide, de asemenea, drumul către viitorul 100% electric al mărcii Audi. Prin urmare, pe lângă design, prezintă noul concept și din punct de vedere al arhitecturii electronice, al tehnologiei de încărcare și al baterie. Audi profită de IAA 2023 pentru a dezvălui mai multe detalii ale viitorului Q6 e-tron, care va fi poziționat între Q4 e-tron și Q8 e-tron, în gama electrică. Comercializarea va demara anul viitor.

BMW Neue Klasse concept. Prefigurează viitorul mărcii în ceea ce privește designul și tehnologia propulsiei electrice de ultima generație. Acest sedan este prezentat la München într-o versiune foarte apropiată de cea definitivă. Este un model conceput special pentru a utiliza energie electrică, și nu o adaptare a unui model termic, cum este cazul i5 și i7. Este comparabil cu Seria 3 ca dimensiuni și va concura direct cu Tesla Model 3.

BMW Seria 5/i5. Acest duo este prezentat public în premieră mondială. A noua generație BMW Seria 5 are pentru prima dată versiune 100% electrică numită i5. BMW continuă să își dezvolte gama electrică, iar acest nou model o face ceva mai accesibilă.

BYD Dolphin. Prezentată în urmă cu câteva luni, Dolphin este noua compactă electrică a producătorului chinez. Atacă în special modelele MG 4, Renault Ménage E-Tech și Volkswagen ID.3.

Cupra Tavascan. Tânărul brand spaniol își continuă ofensiva cu crossover-ul electric Tavascan. Vărul lui Volkswagen ID.5 este ceva mai sportiv și adoptă silueta de coupé, foarte populară în acest moment.

Mercedes-Benz Concept CLA. Vedeta standului Mercedes de la IAA prefigurează următoarea generație de modele din segmentul compact, care va avea la bază noua platformă MMA.

Mercedes-Benz CLE. Mercedes a ales să înlocuiască coupé-urile din Clasa C și Clasa E, precum și cabrioletele din Clasa C și Clasa E cu un model comun: CLE. Disponibil în variante coupé sau decapotabilă, noul model cu linii foarte elegante perpetuează tradiția îndelungată a acestor caroserii la Mercedes.

Mercedes-Benz EQE. Prezentat deja în urmă cu câteva luni, acest crosoover 100% electric continuă să fie în centrul atenției. Va fi poziționat în gamă între EQC și marele SUV EQS.

Mercedes-Benz EQA și EQB. Versiunile electrice ale crossover-urilor GLA și GLB vor primi mici schimbări de look. Pe lista de noutăți, grile și bare de protecție reproiectate, noi semnături luminoase și sistemul de infotainment MBUX actualizat.

Mini electric. Celebrul hatch primește pe această a patra generație o parte frontală modernizată, în timp ce la interior bordul face impresie bună datorită display-ului OLED rotund.

Opel Opel Astra Sports Tourer Electric. Una dintre cele trei premiere mondiale aduse de Opel la IAA Mobility 2023 este versiunea break a modelului electric Opel Astra, care a fost lansat la Salonul Auto de la Bruxelles, la începutul acestui an.

Opel Corsa Electric. Mezina gamei electrice Opel a primit recent un restyling, care îi conferă un plus de personalitate, în special datorită adoptării noului design frontal, cu grila Vizor, care se regăsește acum pe majoritatea modelelor mărcii.

Opel Experimental Concept. Oferă o perspectivă asupra viitoarelor modele și tehnologii, o viziune tangibilă asupra direcției pe care o va urma Opel. Prefigurează un viitor crossover coupe 100% electric programat la comercializare până în 2025-2026 și care ar putea revitaliza numele Manta.

Renault Arkana. Clasicul facelift de la jumătatea carierei vine cu schimbări minime. Ca și la Clio, finisajul Esprit Alpine înlocuiește fosta linie R.S. Nimic nou, însă, sub capotă, unde unitățile pe benzină TCe 140 și E-Tech hybrid 145 rămân în ofertă.

Renault Scénic E-Tech. Acest crossover familial 100% electric este echivalent ca dimensiune cu Austral, însă vine cu o noua abordare în ceea ce privește arhitectura.

Renault Rafale. Noul crossover coupé, fratele mai mare al lui Arkana, își face debutul în fața publicului. Este disponibil exclusiv hibrid, iar în curând va fi oferit și într-o versiune 4X4.

Smart #3. După crossover-ul #1, Smart își continuă mutația lentă și schimbarea profundă a filozofiei. Noul #3 este de fapt o versiune coupé a lui #1.

Volkswagen Passat SW. Passat este mort, trăiască ID.7! Dar versiunea break nu se electrifică, ci doar se înnoiește! Oricum, această categorie a familialelor medii, cândva foarte populară, este acum pe cale de dispariție… Dezvoltat de Skoda, acest model va fi produs alături de ”vărul” său ceh, viitorul Superb Combi, în Slovacia, la Bratislava.

Volkswagen ID.7 GTX. Clasicul sedan Passat nu mai există în gama Volkswagen, înlocuitorul său fiind ID.7, dezvăluit în urmă cu câteva luni. Acum există și în versiunea „sportivă”, numită GTX.

Volkswagen ID. GTI Concept. Se pare că viitorul model compact electric de la Volkswagen, mult așteptatul ID.2, va avea și o versiune de top, care va prelua legendarul apelativ GTI.

Distribuie acest articol!