DeLorean DMC-12 (1981). Pentru călătorii în timp
12.09.2023
        
Distribuie acest articol!   

DMC-12 este, în egală măsură, un model de legendă și un eșec comercial. Însă dincolo de această contradicție, pare să fie modelul ideal pentru… călătoriile în timp.

Lansat în 1981, celebrul DMC-12 a fost singurul model produs sub brandul DeLorean. Ușile cu deschidere în stil ”fluture” și exteriorul în nuanța oțelului inoxidabil în fac inconfundabil și acum, la decenii după apariție.

Deși toată lumea percepe acest model ca pe unul pur american, puțin știu că este creația celebrului designer italian Giorgetto Giugiaro. A fost dezvoltat pe un șasiu Lotus și a primit un V6 faimos la acea vreme. Cunoscut sub acronimul PRV, de la inițialele celor trei constructori care au colaborat la crearea sa, Peugeot, Renault și Volvo, motorul dezvolta 130 CP.

DeLorean DMC-12 s-a asamblat în Irlanda de Nord, până în 1982, în doar circa 9.000 de exemplare. A fost o dezamăgire, din cauza calității scăzute, performanțelor sub așteptări și prețului mult prea piperat. Se estimează că 6.500 de exemplare au supraviețuit, în prezent fiind unul dintre cele mai vânate modele de colecție.

Consacrarea avea să vină la trei ani după ce compania producătoare își declarase falimentul, datorită trilogiei cinematografice Înapoi în viitor”, unde apare ca un automobil transformat într-o mașină utilizată pentru călătoriile în timp.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!