Ford Model T (1908). A pus lumea pe roți
24.10.2023
        
Distribuie acest articol!   

Ford Model T a fost unul dintre primele vehicule fabricate în masă, permițându-i lui Henry Ford să își atingă obiectivul de a produce „mașina universală”. El și-a dorit un automobil accesibil, simplu de utilizat și fiabil, iar Model T, având toate aceste atuuri, a devenit, practic, mașina care a pus lumea pe roți. Apreciat pentru costul scăzut, durabilitatea, versatilitatea și ușurința de întreținere, avea să rămână în istorie drept primul automobil pentru omul de rând.

Între 1 octombrie 1908, când a fost livrat primului client, și 26 mai 1927, când a avut loc ceremonia de încetare a producției, Ford Model T a fost produs în peste 15 milioane de exemplare. Prețul scăzut le-a permis multora să devină proprietari de automobil și a contribuit la consacrarea Ford Motor Company drept cel mai mare producător de pe mapamond, cu fabrici și operațiuni în întreaga lume.

Adoptarea liniilor de asamblare a făcut posibilă producția în masă, iar prețul a scăzut de la 850 de dolari în 1908 (echivalentul a aproximativ 18 salarii medii) la 260 de dolari în 1925 (patru salarii medii). Henry Ford a transferat economiile de producție către clienți și astfel și-a atins obiectivul de a „democratiza automobilul”.

Motorul era simplu și eficient, în patru cilindri, de 20 CP, capabil să imprime viteza maximă de 70 km/h. Transmisia avea două trepte pentru mersul înainte și una pentru marșarier. Existau mai multe variante de caroserie, printre care turism (cinci locuri), runabout (două locuri) și cu șapte locuri, toate montate pe un șasiu standard, cu ampatament de 100 de inchi.

Cea mai cunoscută poreclă pentru Model T a fost Tin Lizzie și există numeroase versiuni referitoare la cum a primit această poreclă. Cert este că a fost un model într-atât de popular încât Henry Ford a afirmat: „Nu are rost să încerci să depășești un Ford, pentru că întotdeauna este altul în față”. Până la începutul anilor 1920, peste jumătate dintre automobilele înmatriculate din lume erau Ford.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!