Ford P1 (2020). „Away From Keyboard”
31.10.2023
        
Distribuie acest articol!   

Până la acest hypercar futurist eram obișnuiți să vedem automobile reale translatate în lumea virtuală a  jocurilor video. De data aceasta a fost pentru prima oară când, dimpotrivă, un producător de automobile a adus la viață o mașină virtuală – un exemplu elocvent pentru noua eră în care a pătruns industria auto.

Ford a avut nevoie de doar șapte săptămâni (jumătate din timpul necesar în mod normal) pentru a transforma P1 dintr-un proiect CAD în realitate. Mai mult, fiind conceput în perioada pandemiei, echipa de proiectare nu s-a întâlnit niciodată, lucrând de la distanță, în cinci țări diferite.

Gamerii au fost invitați să voteze dotarea și caracteristicile mașinii pe Twitter, inclusiv configurația scaunelor, poziția motorului și definirea cockpitului. Aproape un sfert de milion de voturi ale fanilor au fost colectate, pe parcursul procesului de votare. În popularul joc video Asphalt 8, Ford P1 este creditat cu următoarele performanțe virtuale: viteză maximă 435 km/h, impuls suplimentar nitro de aproximativ 48 km/h, accelerație 0-100 km/h în 1,12 secunde

Mașina poartă câteva ”semne” care lasă să se înțeleagă că a fost concepută cu ajutorul celor care aparțin comunității sim-racing. Astfel, pe planșeu, în zona copilotului este scris mesajul AFK („Away From Keyboard”), menit să reamintească ocupantului acelui loc că este departe de tastatură. Un alt mesaj similar se află în zona spoilerului față: GLHF („Good luck have fun”).

Creat în mediul digital, Ford P1 a prins mai apoi viață în lumea reală. Prezentarea oficială a avut loc cu ocazia Gamescom 2020, un eveniment internațional major dedicat jocurilor video. În mărime naturală măsoară 4,73 metri lungime, 2 metri lățime și 89,5 cm înălțime. Are proporțiile unui hypercar și este construit pe o structuă monococă. Exteriorul a fost proiectat de Arturo Ariño, iar interiorul este viziunea lui Robert Engelmann, ambii fiind designeri la Ford. Habitaclul cu două locuri este acoperit cu o cupolă complet transparentă, ca la un avion de vânătoare. Interiorul este minimalist, cu un volan tipic de curse ce are integrat un display de mari dimensiuni.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!