Hispano Suiza Carmen (2019). În căutarea gloriei de odinioară
05.12.2023
        
Distribuie acest articol!   

Hispano Suiza face parte din acea categorie de nume cu o aură magică, pe care și-au dobândit-o în epoca lor de glorie, din prima jumătate a secolului trecut. Nume pe care entuziaștii le-ar dori relansate cu succes în era modernă a automobilului. Ceea ce în cazul unora chiar s-a întâmplat. Hispano Suiza mai încearcă…

În 2019, Hispano Suiza a lansat o nouă tentativă de revenire, de data aceasta într-o manieră spectaculoasă, exclusivistă și avangardistă. Compania a prezentat Carmen, un hypercar 100% electric, urmat un an mai târziu de versiunea Carmen Boulogne, anunțând că în total vor fi produse doar 24 de unități. Carmen are 1.019 CP, iar Carmen Boulogne, 1.114 CP, cu o autonomie de până la 400 km, datorită bateriei de 80 kWh. Ambele accelerează 0-100 km/h în mai puțin de trei secunde. Versiunea Carmen Boulogne cântărește doar 1.690 kg, cu 60 kg mai puțin decât Carmen.

Designul este inspirat de la H6C Dubonnet Xenia, un spectaculos model Hispano Suiza din anii 1930. Deloc întâmplător, se face astfel o trimitere la modelele lansate în urmă cu mai bine de un secol, care au fost, la vremea lor, pionieri în tehnologie, eleganță, exclusivitate și performanță. Aviator, atlet, pilot de curse și inventator, André Dubonnet a avut ocazia să cunoască potențialul motoarelor Hispano Suiza, pe care le folosise la avioanele sale și în cursele auto. În 1938, el a lansat o versiune îmbunătățită a modelului Xenia, cu o caroserie mai aerodinamică, uși glisante, parbriz convex și linii futuriste, pe care a numit-o după soția sa, Xenia.

În ciuda celor 81 de ani care le separă, Carmen este o reprezentare modernă a modelului H6C Dubonnet Xenia, adaptată noilor timpuri, cu motor electric și dotată cu tehnologie avansată. Habitaclul cu două locuri are finisaje opulente, ornamente din aluminiu și lemn de înaltă calitate, un ceas clasic amplasat în mijlocul planșei de bord, la fel ca la modelele clasice. Și la selectorul de viteze s-a preluat tradiția mărcii, cu mânerul triunghiular.

Se știe că nu există două exemplare Hispano Suiza la fel, ceea ce va fi valabil și în cazul acestui hypercar, fiecare proprietar urmând să aibă în garaj un unicat realizat la comandă, special pentru el. Programul „Unique Tailormade” le oferă clienților posibilitatea de a alege dintre peste 1.900 de combinații pentru interior și exterior.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!