Lancia Aurelia B20 Gran Turismo (1951). „Frumusețea naturală”
20.02.2024
        
Distribuie acest articol!   

Povestea legendarei Aurelia a început în 1951, cu B10, un sedan cu design inovator, ale cărui uși se deschideau în direcții opuse, o caracteristică distinctă pentru o serie de modele Lancia din acea epocă. Din acesta a derivat Aurelia Coupé B20 Gran Turismo, un precursor al coupé-urilor sportive italiene din anii 1950. Proiectat de Gianpaolo Boano și desăvârșit de Pinin Farina, a inaugurat configurația cu 2+2 locuri, tipică pentru modelele Gran Turismo.

Numele vine de la un drum roman, Via Aurelia, care lega Roma de Pisa. Alături de Flaminia și Fulvia, Aurelia a contribuit decisiv la imaginea brandului italian și a fost principala sursă de inspirație pentru designul viitoarelor modele Lancia, grație combinației perfecte de forme curate și volume echilibrate.

Lancia Aurelia B20 a fost prezentată în premieră la Salonul Auto de la Torino, pe 2 aprilie 1951. Propulsia era asigurată de un V6 aspirat de 112 CP, cuplat la puntea spate, capabil să imprime o viteză de top de 180 km/h. A inaugurat un format complet nou pentru un coupé, adăugând celor două locuri din față încă două, în spate, ocazionale și cu un confort limitat. Dispunerea „2+2 locuri” avea să devină tipică pentru categoria Grand Touring, ce tocmai era inaugurată.

Produsă între 1951 și 1958, Lancia Aurelia B20 s-a bucurat de mare succes la vânzări, în ciuda prețului său de 2.600.000 de lire, o sumă importantă în acele vremuri. De-a lungul ciclului de producție de opt ani, evoluția acestui model s-a concretizat prin șase serii distincte. De asemenea, versiunea coupé a excelat în curse auto celebre – Mille Miglia și Le Mans.

Lancia Aurelia B20 rămâne un Grand Tourer prin excelență, care și-a păstrat atractivitatea clasică, atemporală. Este un model reprezentativ prin eleganța și grația afișată, acea „frumusețe naturală” de lungă durată existentă mai mereu la automobilele Lancia, dar și la GT-uri în general.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!