Visul mașinii Apple s-a spulberat!
06.03.2024
        
Distribuie acest articol!   

Demarat în 2014, sub numele de cod „Project Titan”, proiectul secret al celor de la Apple, de a lansa un automobil electric autonom, s-a încheiat cu un eșec. A fost abandonat după un deceniu și, odată cu el, au dispărut și ambițiile gigantului din Cupertino de a intra în rândul constructorilor de automobile.

A fost un deceniu de controverse, speculații și mari eforturi încheiate cu un eșec. Cauzele? În opinia analiștilor, cei din fruntea Apple au subestimat grav dificultățile unui astfel de proiect.

Se zvonește că proiectul ar fi mobilizat aproape 2.000 de angajați. Axată pe conceperea unui vehicul complet autonom, lipsit de volan și pedale, echipa Project Titan s-ar fi confruntat cu provocări insurmontabile, ducând în cele din urmă la această decizie radicală.

De-a lungul anilor, nenumărate au fost speculațiile cu privire la intenția Apple de a cuceri piața vehiculelor electrice. Proiectul Titan, ținut în secret de companie, a generat angajări strategice de profesioniști din industria auto și achiziții tactice de start-up-uri specializate în vehicule autonome.

Un alt motiv al abandonării Proiectului Titan ar fi realocarea resurselor către cercetarea în domeniul inteligenței artificiale generative, un domeniu pe care compania îl percepe ca fiind determinant pentru viitorul său. Experții care au lucrat în cadrul proiectului auto vor fi transferați la divizia AI a Apple, trasând astfel o nouă cale în strategia inovatoare a companiei.

Anunțul vine pe fondul unei volatilități crescute pe piața vehiculelor electrice, unde jucători importanți, precum Ford, au înghețat recent planurile de extindere a producției, din cauza creșterii lente a cererii și a concurenței sporite.

Apple pare să privească cu hotărâre spre inteligența artificială generativă, dorind să integreze tot mai multe funcționalități AI în produsele sale. Un exemplu elocvent în acest sens este recenta lansare a căștilor de realitate virtuală Vision Pro.

Abandonarea Proiectului Titan ridică inevitabile întrebări cu privire la provocările colosale cu care se confruntă Apple în sectorul auto. În ciuda resurselor considerabile alocate acestui proiect, se pare că gigantul american a întâmpinat obstacole tehnologice majore și probleme de viabilitate comercială, care evidențiază complexitatea și provocările semnificative asociate cu dezvoltarea vehiculelor electrice autonome.

Se pare că Apple a cheltuit cu acest proiect circa 10 miliarde de euro, o sumă imensă chiar și pentru un astfel de colos, care în ultimii cinci ani a cheltuit circa 113 miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare.

Încă din 2016 se pare că, în interiorul Apple, a fost clar că proiectul are serioase dificultăți, de unde și porecla dată de unii angajați, de „Titanic disaster”, prefigurând eșecul consfințit la un deceniu de la lansare.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!