Laurin & Klement Voiturette A (1905 / 2020). Primul automobil produs la Mladá Boleslav, reinterpretat în cheie modernă
12.03.2024
        
Distribuie acest articol!   

În 2020, Škoda a sărbătorit 125 de ani de activitate. Printre acțiunile de comunicare specifice unui astfel de moment s-a regăsit și o idee spectaculoasă. Designerilor li s-a cerut să reinterpreteze în cheie modernă, chiar futuristă, modele care au scris istoria Škoda.

La 1 octombrie 2020, Škoda Auto a prezentat schițele replicii moderne a legendarului Voiturette A – primul automobil produs la Mladá Boleslav, modelul care a marcat începuturile companiei în domeniul auto.

Conceptul păstrează spiritul minimalist al vehiculului istoric, transpus într-un gen de „trăsură” futuristă, un automobil autonom cu două locuri, a cărui destinație ar putea fi, de pildă, efectuarea de tururi ghidate ale orașului Praga.

Replica modernă a fost imaginată de Yuhan Zhang, membră a echipei de design de la Škoda. Autoarea a avut nevoie de 20 de ore de muncă pentru a transforma ideea în câteva schițe − la început cu un creion pe hârtie, apoi cu ajutorul computerului.

Cât despre originala Voiturette A, aceasta era propulsată de un motor de 1.0 litri cu doi cilindri dispuși în V, care producea 7 CP, cuplat la o cutie de viteze în trei rapoarte. Viteza maximă era de aproape 40 km/h.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!