Maybach Exelero (2005). Pentru Fulda
02.04.2024
        
Distribuie acest articol!   

Maybach Exelero este un automobil de înaltă performanță produs într-un singur exemplar, un show car special creat pentru testarea unor anvelope de top. Rămas la stadiul de concept, este un automobil foarte special și prin faptul că a fost realizat în cooperare cu producătorul de anvelope Fulda. Pentru testarea anvelopelor sale, dar și din rațiuni de imagine, acesta avea nevoie de un automobil capabil să depășească pragul de 350 km/h.

Astfel, a fost recreată colaborarea Maybach – Fulda de la sfârșitul anilor 1930, cu același scop. De data aceasta s-a mers chiar mai departe, iar pe 1 mai 2005, avându-l la volan pe pilotul profesionist german Klaus Ludwig, unicul Maybach Exelero, echipat cu anvelope Fulda, a fost înregistrat rulând pe circuitul Nardo, din Italia, cu viteza de 351,45 km/h. Era un nou record mondial de viteză pentru o limuzină dotată cu anvelope de serie.

Exelero este un cuvânt inventat, format din termenii din latină și italiană ex-cello / eccelso (sublim, ilustru, remarcabil) și accelero (accelerat). Exelero are la bază modelul Maybach 57. În ciuda celor două turbocompresoare, puterea motorului în 12 cilindri era insuficientă, așa că s-a optat pentru mărirea capacității, de la 5,6 la 5,9 litri. Rezultatul: pe standul de testare a fost măsurată o putere de aproape 700 CP și un cuplu maxim de aproximativ 1.000 Nm.

Fulda are o tradiție îndelungată în privința utilizării unor automobile special create pentru testarea și prezentarea anvelopelor. În imaginile de prezentare se poate vedea, alături de Exelero, istoricul Maybach SW 38 simplificat, proiectat în 1938 și furnizat în 1939, un exemplu elocvent în acest sens. Tema a primit-o, la acea vreme, carosierul Dörr & Schreck din Frankfurt pe Main. Fulda a avut o specificație clară: mașina trebuia să poată rula cu peste 200 km/h pe perioade mai lungi de timp.

Exelero a rămas inițial în proprietatea companiei Fulda, pentru ca mai apoi, după o licitație eșuată, în 2011 să fie cumpărat de Birdman (numele de scenă al rapperului Bryan Williams), contra sumei de 8 milioane de dolari.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!