Gigantul General Motors, detronat de Toyota, pe propriul teren, în 2021!
09.01.2022
        
Distribuie acest articol!   

Criza Covid-19 și penuria semiconductorilor au dat peste cap ierarhiile industriei auto, mai peste tot în lume. Nici piața americană, cândva cea mai mare din lume, nu a fost scutită de astfel de răsturnări de situație.

După decenii la rând de supremație, gigantul industriei auto americane, General Motors (GM) a fost surclasat anul trecut, chiar pe propriul teren! Performanța a fost reușită de Toyota.

Începută în… 1931, prin detronarea eternului rival local Ford, dominația GM s-a încheiat la finele lui 2021, când Toyota a reușit o creștere anuală de 10% în Statele unite, până la un total de 2,3 milioane de vehicule vândute.

Succesul constructorului nipon se explică printr-o mai bună gestionare a stocurilor. Toyota a reușit să reziste mult mai bine în contextul crizei de semiconductori, întârziind reculul, care a venit abia în ultimul trimestru din 2021. Și a fost de ”doar” 28%, față de 43%, cât a fost căderea GM!

General Motors a încheiat 2021 cu 2,2 milioane de unități vândute în Statele Unite și o scădere anuală de 13% față de 2020, al treilea în top fiind Ford.

Noul Chevrolet Silverado electric, prezentat de președintele GM, Mary Barra, la CES 2022

Analiștii cred că este doar o situație conjuncturală, iar constructorii americani își vor reveni pe parcurs. GM, care are avantajul mai multor branduri în portofoliu, se va redresa mizând pe celebrele truck-uri gen Chevrolet Silverado, în continuare foarte apreciate de clientela americană.

O versiune electrică Chevrolet Silverado tocmai a fost prezentată, în timp ce Ford, la rândul său, constată cu surprindere că varianta electrică a modelului său vedetă, celebrul F-150, are vânzări cu mult peste așteptări.

Oricum, mărcile asiatice se simt tot mai bine pe teritoriul nord-american, deși piața se resimte în continuare, din cauza crizei semiconductorilor. Anul trecut în SUA s-au vândut 15 milioane de unități, cu mult sub pragul psihologic de 17 milioane, care fusese depășit înainte de pandemie.

Distribuie acest articol!