Pagani Huayra R - 30 de exemplare radicale
25.03.2021
        
Distribuie acest articol!   

Huayra R este un nou model radical semnat de Pagani și animat de un V12 Mercedes fără supraalimentare. Un demn continuator al unui alt reper semnat Pagani, Zonda R!

Din capul locului trebuie spus că acest model nu are nicio legătură cu preocupările actuale, la nivel global, referitoare la reducerea amprentei de carbon. Este, de fapt, ilustrarea unui paradox întâlnit mai nou în industria auto: în timp ce producția de masă face eforturi remarcabile pentru a reduce emisiile, constructorii de automobile de top se întrec în creații cât mai exclusiviste, luxoase și scumpe, care sfidează orice constrângeri referitoare la protecția mediului.

Pe de altă parte, pe zi ce trece este tot mai clar că aceste creații tehnice uimitoare se constituie într-un cântec de lebădă pentru motorul cu combustie internă. În privința automobilelor Pagani, având în vedere producția extrem de limitată, impactul acestora asupra mediului este, totuși, de-a dreptul insignifiant!

Huayra R este cea mai recentă evoluție a celebrului coupe semnat Horacio Pagani și o demnă continuatoare a altul model radical, Zonda R. Iar rețeta a rămas neschimbată: un V12 atmosferic, fibră de carbon utilizată din abundență și o aerodinamică foarte elaborată.

Motorul V12 furnizat de Mercedes are o cilindree de 6,0 litri și dezvoltă în acest caz 850 CP, la 9.000 rot/min. Transmisia secvențială cu șase rapoarte este cuplată la puntea posterioară.

Fișa tehnică este plină de detalii remarcabile, precum greutatea totală de doar 1.050 kg și frânele cu discuri ceramice.

Pagani Huayra R va fi produs în doar 30 de exemplare, la prețul unitar de 2,6 milioane de euro. O sumă pe măsura performanțelor oferite, însă o ”distracție” destul de costisitoare, dacă avem în vedere că acest model nu este omologat pentru drumurile publice și nici pentru competițiile automobilistice!

Distribuie acest articol!