Se vor relansa vânzările auto în Europa, în 2022?
15.02.2022
        
Distribuie acest articol!   

Reprezentanții Asociației Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) previzionează o revenire a vânzărilor de automobile în Europa, în 2022.

Pandemia și dificultățile întâmpinate în aprovizionarea cu semiconductori au afectat anul trecut piața auto depe Bătrânul Continent. Perspectivele pentru 2022 sunt însă mult mai favorabile, conform previziunilor ACEA.

Organismul continental prevede că înmatriculările de autoturisme în Uniunea Europeană vor crește anul acesta cu 7,9%, pentru a atinge 10,5 milioane de exemplare vândute.

Cifrele anticipate sunt însă cu aproape 20% mai mici decât cele din ​​2019, înainte de pandemie. În acest context, marii câștigători vor fi, fără îndoială, modelele electrificate, hibrizii plug-in sau cele 100% electrice.

Acestă categorie a continuat să câștige constant cotă de piață. În prezent reprezintă aproape unul din cinci automobile noi vândute în Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, Oliver Zipse, președinte ACEA și CEO al BMW Group, subliniază că este vorba despre o piață fragilă, care depinde în primul rând de măsurile guvernamentale de sprijin. Este vorba de stimulentele la achiziție, diferite bonusuri, dar mai ales de disponibilitatea infrastructurii de încărcare.

De altfel, ACEA și-a manifestat îngrijorarea vizavi de ritmul lent de dezvoltare a infrastructurii de încărcare. În ultimii cinci ani, de pildă, vânzările de automobile electrice au crescut de patru ori mai mult, comparativ cu ritmul de instalare a stațiilor de încărcare.

„Dacă situația nu se va rezolva de urgență, prin stabilirea unor obiective ambițioase pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, ne vom confrunta foarte curând cu o mare problemă”, a declarat Oliver Zipse, referitor la această situație.

Distribuie acest articol!