Dacia Duster 3, prezentat oficial. În pas cu vremurile
30.11.2023
        
Distribuie acest articol!   

A treia generație Duster accentuează orientarea mărcii Dacia către zona de explorare și aventură, specifică persoanelor active, dispuse mereu să își petreacă timpul cât mai mult posibil în aer liber.

Lansat în 2010 și înnoit cu a doua generație în 2017, SUV-ul compact Duster s-a vândut în 2,2 milioane de exemplare la nivel global, fiind unul dintre marile succese comerciale Dacia din noua ”eră Renault”. Cea de-a treia generație vine cu o serie de actualizări tehnice și vizuale – o aliniere la vremurile actuale.

Ca design, este foarte apropiat de conceptul Bigster, însă cu totul redus la dimensiunile și proporțiile cu care ne-au obișnuit precedentele generații Duster. Diferențele cele mai mari, comparativ cu vechea generație, sunt la exterior. În special la partea frontală, care acum este ceva mai masivă, precum și la spatele inedit, angular, cu motivul literei Y (altfel destul de la modă în lumea auto) la stopuri. Volumul standard al portbagajului este de 472 de litri.

Unul dintre cele mai neașteptate elemente de design ale acestui model este mânerul portierelor spate, care a fost integrat în stâlpul C.

Noul Duster se mândrește cu un nou material, obținut în proporție de 20% din materiale reciclate. Denumit  Starkle, acesta are și în profunzime culoarea de la exterior, astfel că în caz de zgâriere nu mai este necesară revopsirea.

Fără prea multe rafinamente și cu materiale ce par foarte rezistente, însă nu și pretențioase, interiorul poate fi personalizat și colorat în funcție de nivelul de echipare. Instrumentarul digital de 7 inchi și display-ul central de 10,1 inchi vin în dotarea de top.

Nivelurile de echipare încep cu Essential, trec la Expression și se încheie cu Journey (pentru cei care nu părăsesc drumurile asfaltate) sau Extreme (pentru spiritele aventuriere).

Sunt disponibile pentru început trei motorizări, niciuna diesel. În schimb, va fi introdusă versiunea full-hybrid existentă deja pe Jogger Hybrid 140. Platforma tehnică este CMF-B, iar tracțiunea integrală 4×4 Terrain Control cu 5 moduri de conducere (Auto, Snow, Mud/Sand, Off-Road și Eco) va fi disponibilă opțional doar pe motorizarea de 1,2 litri și 130 CP (TCe 130, 3 cilindri, mild-hybrid) și numai cu transmisie manuală cu 6 rapoarte.

Lansarea comercială este prevăzută pentru primăvara lui 2024. Până atunci se vor ști și prețurile. Cu siguranță, Duster va rămâne un model accesibil, plecarea urmând să fie în jurul valorii de 20.000 euro, mai ales că în curând va urma un nou SUV în gamă, Bigster, care se va poziționa peste Duster.

Distribuie acest articol!