Skoda Octavia 4 facelift (2024). Încă un pas înainte
15.02.2024
        
Distribuie acest articol!   

A sosit momentul operațiunii de restyling, de la jumătatea carierei, pentru a patra generație a celui mai de succes model de la Skoda, Octavia. Lansat în vara lui 2020, actualul model are de dus mai departe o tradiție fabuloasă.

După lansarea din 1996, circa 7 milioane de exemplare au fost vândute în întreaga lume, ceea ce face din seria modernă Octavia un adevărat bestseller al producătorului ceh. Actualul facelift este binevenit, având în vedere că a patra generație a avut un început de carieră ceva mai reținut.

Skoda Octavia continuă să fie disponibilă cu două tipuri de caroserie, limuzină și break. Versiunea revizuită are partea frontală mai agresivă, iar grupurile optice revin la un design cu două blocuri distincte, ca la generația a treia facelift.

Octavia folosește acum lumini LED Matrix de a doua generație, cu 40% mai multă intensitate luminoasă. Din păcate, sunt disponibile în standard doar pentru Octavia RS.

Caroseria este aproape neschimbată ca dimensiuni, cu doar un plus de 9 mm în lungime. Pasajele roților au fost reproiectate, pentru a da un aspect mai dinamic. Modificările de la spate sunt timide, însă, chiar și așa, semnătura luminoasă (care este full LED în standard) a fost redesenată.

Patru motoare pe benzină și două diesel sunt în ofertă, surpriza fiind dispariția completă a opțiunii plug-in hybrid, cu toate că producătorul susține că există posibilitatea revenirii la motorizarea PHEV.

Intrarea în gamă se face cu 116 CP, pe benzină (1.5 TSI) sau diesel (2.0 TDI). În mod standard, aceste două motoare sunt cuplate la o transmisie manuală cu 6 trepte. Celelalte versiuni sunt 2.0 TDI de 150 CP cu o cutie automată cu 7 trepte sau 1.5 TSI mHEV de 116 sau 150 CP, inclusiv cu DSG în 7 trepte. Vârful este 2.0 TSI de pe RS, care are cu 20 CP mai mult decât vechea generație, adică 265 CP.

Noul instrumentar de bord digital de 10 inchi este completat de un ecran central de 10 inchi, ambele în standard. Opțional, display-ul central poate ajunge acum la 13 inchi, cu 3 inchi mai mult decât cel mai mare ecran de la actuala Octavia.

Asistentul vocal virtual de pe noua Octavia integrează acum inteligența artificială ChatGPT. Printre alte noutăți demne de remarcat sunt aerul condiționat cu două zone oferit standard, slotul de încărcare prin inducție de 15W și porturile USB-C față-spate care și-au triplat puterea și oferă acum 45W.

Dotările Simply Clever, finisajele și calitatea asamblării sunt acolo unde ne-a obișnuit Skoda și în ton cu vremurile, adică folosind materiale reciclate și ecologice.

Noua Skoda Octavia va sosi pe piața europeană în această vară, cu trei niveluri de finisare: Selection, Sportline și RS. Prețurile nu sunt încă anunțate, dar comenzile vor demara foarte curând.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!