Grande Panda. FIAT marchează cea de-a 125-a aniversare prin relansarea unui simbol
19.06.2024
        
Distribuie acest articol!   

Din 2012, FIAT nu a mai lansat niciun model urban. Noul Grande Panda, verișor cu noul Citroën C3, sparge această liniște și vine cu un design aparte, destul de îndrăzneț, și motoare pe benzină sau electrice.

FIAT nu a mai lansat nicio noutate în acest segment, de la a treia generație Punto, botezată Grande Punto și inagurată în 2005, apoi redenumită Punto Evo în 2009, apoi simplu, Punto, în 2012, acestă ultimă versiune fiind comercializată până în 2018.

Grande Panda preia elemente de design de la conceptul City Car, dezvăluit de producătorul italian în februarie anul trecut. Are un design vertical care amintește oarecum de primul Panda, din 1980, dar dispune de LED-uri și un finisaj ultramodern. Spatele se inspiră și el puțin de la vechiul și micul Panda, în ceea ce privește silueta, însă cu un stil ușor confuz.

FIAT nu a dezvăluit încă interiorul, dar știm în schimb că măsoară 3,99 metri lungime. Va avea aproximativ același gabarit ca Citroën C3, cele două modele fiind dezvoltate pe aceeași arhitectură STLA Smart Car.

Asemenea vărului francez, Grande Panda va oferi o versiune 100% electrică (foarte probabil cu același grup motopropulsor de 113 CP și acumulator de 44 kWh) și o variantă hibrid. Aceasta din urmă va fi compusă dintr-un turbo în trei cilindri mild hybrid de 100 CP, existentă deja sub capotă la Lancia Ypsilon.

FIAT își sărbătorește cea de-a 125-a aniversare prin dezvăluirea unui automobil care aduce omagiu istoriei mărcii și își propune să redefinească segmentul compact. Așadar, un model care nu este doar un tribut adus moștenirii, ci și o viziune asupra viitorului său.

Grande Panda marchează renașterea unei icoane din anii 1980 sun forma unui model familial care combină designul compact și funcționalitatea avansată. Se remarcă prin estetica robustă și elegantă, dimensiunile optimizate pentru manevrabilitate urbană și capacitatea de a găzdui cinci pasageri.

În același timp, Grande Panda marchează începutul unei noi ere pentru FIAT, odată cu introducerea platformei globale STLA Smart, capabilă să susțină diferite energii. Prin urmare, această platformă multi-energetică permite FIAT să producă o gamă variată de vehicule și să răspundă specificului fiecărei piețe, dar în condițiile optimizării costurilor de producție.

De altfel Grande Panda este precursorul unei serii de noi modele care vor fi lansate în fiecare an, până în 2027. Acest proiect reflectă angajamentul Fiat față de inovare și mobilitate durabilă.

Prin integrarea tehnologiilor avansate și adoptând o abordare holistică a designului auto, Fiat dorește să se poziționeze astfe încât să poată rămâne printre liderii industriei auto la nivel global. Prin urmare, accentul se pune pe mobilitatea durabilă și pe un design care să satisfacă nevoile clienților, respectând în același timp mediul înconjurător.

Cu Grande Panda, FIAT vrea să ofere o mașină practică, ecologică și plăcută din punct de vedere estetic. Un pariu care va da roade? Succesul comercial al noului Grande Panda ne va spune. Noul model va ajunge în dealeri până la sfârșitul anului 2024.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!